Njegoš stigao u Andrićgrad

U Andrićgradu, kraj Višegrada u Republici Srpskoj, danas je ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, otkriven spomenik vladici i velikom crnogorskom pesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

15:01

Default images

Skulptura Njegoša, smeštena na istoimenom trgu, kopija je spomenika koji se nalaze u Beogradu i Podgorici. Spomenik je otkrio književnik i akademik Matija Bećković.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, kako je javila RT Republike Srpske, uz idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturicu, najzaslužniji što je danas Njegoš u gradu od kamena, rekao je da spomenik predstavlja večno svedočenje o ljubavi prema Njegošu.

"Postavljanje spomenika Njegošu znak je nezaborava. On ostaje večno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju", istakao je Dodik.
Foto: Dragan Teodoroviæ Zeko
"Dobro došao, gospodaru, u grad koji je sagrađen da bi ti imao gde i kod koga da dođeš. Ovim se ispunila želja i tvog duhovnog sina da se vratiš tamo odakle se nekada davno otišao, a čini se da nisi nikada ni odlazio", rekao je Bećković.

Naglasio je da je Njegoš došao u grad koji je Kusturica podigao u vremenu kada su gradovi, mostovi i spomenici rušeni...

PROČITAJTE: Kusturica - Njegoš je veći od svih podela

"Kusturica je od tih kamenova, kojima je i sam kamenovan, ponovo podizao ulice, mostove, spomenike, a među njima je i tvoj trg i tvoj spomenik", istakao je Bećković.
Foto: Dragan Teodoroviæ Zeko
Kusturica je poručio da je Njegoš pojava koja je izrazila duh srpske slobode, a postavljanje spomenika je zahvalnica njemu - duhovnom ocu i misliocu, koji je svoje životno delo stvarao i kao vladika i kao duhovnik.

Ovoj, kako se navodi, jedinstvenoj svetkovini, organizovanoj povodom proslave obeležavanja 200 godina od rođenja vladike Njegoša, prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, ministri iz Vlade RS, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i veliki broj zvanica iz javnog kulturnog, verskog i političkog života Republike Srpske i Srbije.
Foto: Dragan Teodoroviæ Zeko
Spomenik Njegošu, koga je nobelovac Ivo Andrić doživljavao kao "tragičnog junaka kosovske misli", delo je vajara Sretena Stojanovića.

Svečani čin otkrivanja spomenika vladici Njegošu i prateći kulturno-umetnički programi izvedeni su u znaku broja 200, tako da je toliki broj članova folklornih ansambala iz Višegrada, Novog Goražda, Foče, Užica i Kragujevca odigrao gluvo Glamočko kolo, a u nebo je poletelo 200 golubova i konfeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: