Grci neće dobiti Partenon nazad

Britanski muzej demantovao je danas navode direktora muzeja Akropolj da namerava da vrati Grčkoj fragmente skulptura sa Partenona.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.08.2012.

19:02

Default images

Britanski muzej saopštio je da je "otvoren za razgovore o kratkoročnom zajmu nekih od predmeta ali ne i da ih trajno vrati".

Direktor muzeja Akropolj Demetrios Pantermalis juče je rekao da je na samitu Uneska u junu predložio da se manji delovi čuvenog mermernog reljefa sa Partenona vrate Grčkoj i da će razgovori o tome biti organizovani narednih sedmica.

"Predložio sam kolegama iz Britanskog muzeja da nam vrate glave, ruke i noge sa tela skulptura sa Partenona koji se mogu ponovo staviti na svoje mesto. Predlog je u načelu prihvaćen, a na jesen ćemo o tome razgovarati", rekao je on, prenosi AFP.

Grčka je godinama tražila da joj se vrate neprocenjive mermerne ploče koje je 1806. godine Lord Elgin uzeo sa hrama dok je Grčka bila pod okupacijom Otomanskog carstva i prodao ih Britanskom muzeju.

Britanski muzej je više puta odbio pozive Grčke da im vrate skulpture uz argument da su one deo svetskog nasleđa i da više posetilaca može da ih vidi u Londonu.

Novi muzej na Akropolju otvoren je 2009. i u njemu je određen prostor specijalno za izlaganje sporne kolekcije.

Pantermalis kaže da je pitanje mermernih skulptura i dalje "tabu" i da bi novi predlog o vraćanju manjih komada mogao da posluži u "rasplitanju klupka".

Britanski muzej saopštio je danas da je pristao da razmotri "partnerstvo" u vezi sa pomenutim fragmentima ali ne i njihovo vraćanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: