Crkvi u Vitlejemu treba zaštita?

Palestinci pojačavaju pritisak na UNESCO da Crkvu rođenja Hristovog u Vitlejemu na Zapadnoj obali uvrsti na listu ugrožene svetske baštine, uprkos protivljenju Izraela i hladnom odgovoru Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

21:47

Default images

Palestinci su odveli novinare u obilazak Vitlejema i drevne bazilike na teritoriji koju kontroliše Izrael, priznajući da je zahtev da UNESCO prizna vekovima staru crkvu, napravljenu nad pećinom za koju se veruje da je u njoj rođen Isus Hrist u Vitlejemu, istovremeno i zahtev za nezavisnu Palestinu.

Odluka o palestinskom zahtevu se očekuje za nekoliko dana na sastanku komiteta UNESCO u Sankt Peterburgu u Rusiji. Dvojica neimenovanih palestinskih zvaničnika rekli su da računaju na podršku najmanje 10 od 21 zemlje članice komiteta, i nadaju se uspehu ako dovoljno članica ostane uzdržano.

Agencija AP ocenjuje da je kampanja za priznanje Crkve rođenja Hristovog za ugroženu svetsku baštinu deo palestinskih napora da osvoji međunarodno priznanje, kao pokušaj da uspostavi državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jerusalimu, koje je Izrael okupirao 1967.

Pregovori o palestinskoj državi zapali su u ćorsokak jer se dve strane ne slažu o nekim suštinskim pitanjima. Palestina je prošle godine postala članica UNESCO, uprkos protivljenjima Izraela i SAD, koje su zbog toga povukle 80 miliona dolara godišnje pomoći, što je 22 odsto ukupnog budžeta te agencije UN.

Palestinska Samouprava predsednika Mahmuda Abasa, koja ima kontrolu nad 38 odsto teritorije Zapadne obale, nada se da će 20 mesta biti upisano na listu svetske baštine.

Zahtev za Vitlejem, jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva, prvi je prosleđen svetskoj organizaciji. Proces nominacije uobičajeno traje 18 meseci, ali palestinske vlasti su ga ubrzale, time što su Crkvu rođenja Hristovog i drevnu molitvenu rutu koja vodi do nje proglasili ugroženom.

Ekspertski komitet UNESCO odbacio je tvrdnju da pomenutom svetilištu preti opasnost i predložio je Palestincima da idu regularnim putem, što su oni odbili. Palestinci tvrde da je Izrael oštetio u prošlosti pomenuta mesta u Vitlejemu, uključujući i period ponovne izraelske okupacije Zapadne obale 2002, kada su tenkovi protutnjali vitlejemskim ulicama, što je bio deo akcije protiv palestinskih ekstremista koji su napadali izraelske vojnike.

Crkvi je, takođe, potrebna obnova, posebno popravka drvenog krova koji prokišnjava, ali palestinske vlasti uspele su da prikupe svega tri od 20 miliona dolara koliko su obećali strani donatori.

Stavljanje crkve na listu svetske baštine moglo bi da pomogne da se novac sakupi, ali to nije primarna briga, naveli su palestinski zvaničnici.

"Grad (Vitlejem) i Crkva rođenja Hristovog su u opasnosti zbog izraelske okupacije. To nije samo pitanje obnove i rekonstrukcije", rekao je zvaničnik palestinskog ministarstva spoljnih poslova, Omar Avadalah.

On je dodao da Izrael i SAD lobiraju članove komiteta da odbace palestinski zahtev, koji je opisao kao glasanje za palestinsku nezavisnost.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor rekao je da Jerusalim podržava stavljanje vitlejemske bazilike na listu svetske baštine, ali ne prihvata da je ona ugrožena.

Palestinci "pokušavaju da politizuju debatu predstavljajući crkvu kao ugroženu, što implicira izraelsku krivicu", rekao je Palmor. Izrael smatra da Palestinci, tvrdnjom da jednom od najsvetijih hrišćanskih mesta preti izraelska okupacija Zapadne obale, napadaju jevrejsku državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: