Gary Moore

Geri Mur razgovarao je sa ekipom emisije Neviđeno Radija B92 povodom njegovog predstojećeg nastupa na "Jelen Pivo Live" festivalu.

Kultura

Izvor: Autor: Nemanja Kostiæ

Subota, 01.09.2007.

12:00

Default images

B92: Pored Vaše solo karijere, siguran sam da ste voleli da radite sa "Thin Lizzy" ranije. Da li smatrate da je to bio najbolji period u Vašoj muzičkoj karijeri ili pak više volite period solo karijere?

Gary Moore: Najbolji je bio period posle toga, kada sam ponovo počeo da sviram bluz.

B92: Rano ste ušli u muziku. Dobili ste akustičnu gitaru kada ste imali samo osam godina. Da li ste tada bili premladi da pomislite da ćete jednom biti tako velika zvezda?

Gary Moore: Hm... Kada sam imao deset godina samo sam želeo da naučim da sviram. Mada, imao sam san da postanem muzičar još kada sam imao pet-šest godina. Oduvek sam voleo taj zvuk gitare i kada sam počeo da sviram to je preuzelo moj život. Tako da mi je teško odgovoriti na to pitanje. Da, oduvek sam sanjao da ću biti muzičar.

B92: Iako ste levoruk, naučili ste da svirate desnom rukom.

Gary Moore: Da, to je tačno, ali to sam učinio samo zato što kada sam počinjao, nisam znao da može da se svira i levom rukom. Nisam znao da postoji posebna gitara za levoruke, imao sam deset godina, došao je lik, dao mi gitaru, pokazao prvi akord koji je trebalo da odsviram. Krenuo sam desnom rukom i eto me danas.

B92: Radili ste i kao radio voditelj na „Planet rok radiju“ u emisiji koja se bavila bluz muzikom.

Gary Moore: Tražili su mi da napravim serijal od šest emisija o bluzu i uživao sam u tome zaista, a usput sam pronašao i odličan materijal za moj novi album. Taj šou me je vratio na početke bluza, na stari bluz, jer u svakoj emisiji smo se sve više i više vraćali u prošlost. Jednu od pesma na novom albumu „Sundown“ snimio sam na osnovama tog nekog starog bluza. Otkrio sam ponovo osnove bluza i bilo mi je zadovoljstvo raditi tu emisiju. Takođe sam svirao gitaru u šouu uživo, objašnjavajući različite stilove sviranje, i to je bilo jako zabavno.

B92: U Beograd dolazite da svirate na „Jelen pivo lajv festivalu“ i hedlajneri osim vas su „Happy Mondays“ i Ijan Braun. Da li ste svirali ranije sa njima?

Gary Moore: Jednom davno sam svirao sa „Stone Roses“, to je bilo OK. Ali mislim da Ijan svira drugog dana festivala. Nisam nikada svirao sa „Happy Mondays“, ali sam veliki fan tog benda i njihovog rada i posebno volim „Black Grapes“, drugi bend Šona Rajdera. Nisam nikada svirao sa njima, ali sam zato na jednom festivalu svirao sa Stone Roses. Znam i Menija iz tog benda, koji sad svira sa Primal Scream. Tako da znam te momke odavno.

B92: Mnogi fanovi to ne znaju, zašto je vaš koncert u Beogradu bio otkazan? Da li ste znali da je koncert bio rasprodat?

Gary Moore: Ne, nisam to znao, ali problem je bio u tome što sam imao neku plućnu infekciju i nisam mogao da putujem. Bolest je došla iznenada i lekari mi nisu dali nigde da putujem, tako da sam morao da se odmorim neko vreme. Ja, inače, radim dosta i sve to je naporno - snimanje, koncerti i sve, možda sam se u trenutku i malo istrošio.

B92: Šta da očekujemo od koncerta na Kalemegdanu? Da li dolazite sa bendom ili ćete svirati sami?

Gary Moore: Pa naravno da dolazim sa bendom, kako da dođem sam. (smeh)

B92: Dolazilo je u Beograd nekoliko gitarista koji su svirali isključivo solo.

Gary Moore: Stvarno. Hm... Ali ne ja. Ja sam bluz gitarista i moram da imam bend.

B92: I, šta možemo da očekujemo od vašeg koncerta ovde?

Gary Moore: Dobar, stari bluz. Samo bluz.

B92: Imate li šta da poručite fanovima koji vas nestrpljivo čekaju u Beogradu?

Gary Moore: Žao mi je što nisam stigao prošlog puta, ali sam vrlo uzbuđen zbog dolaska i ovog koncerta. Nikada nisam bio u Beogradu i uvek je divno posetiti nove krajeve. Bio sam u nekoliko novih gradova ove godine, recimo u Kijevu i Moskvi, gde nikada ranije nisam svirao i uvek je lepo videti nove gradove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: