Prikazana Modiljanijeva slika

Izložba dela velikog italijanskog slikara Amedea Modiljanija, među kojima i prvi put u svetu prikazan njegov "Portret muškarca",1. decembra je otvorena u beogradskoj galeriji "Progres".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.12.2007.

12:02

Default images

Otvarajući izložbu, direktor Instituta "Modiljani" u Rimu Kristijan Parizo je rekao da je svetska premijera slike poznatog portretiste, jednog od najuticajnijih predstavnika "pariske škole", održana u Beogradu po želji njenog vlasnika, inostranog kolekcionara srpskog porekla, rođenog Beograđanina.

Slika je, kako je preneo Parizo, njegov poklon rodnom gradu, iako su za takav događaj bili zainteresovani svetski umetnički centri od Njujorka do Pariza.

On je precizirao da je takav potez vlasnika, koji i dalje ne želi da otkrije svoj identitet, "van svih političkih priča" i da je motivisan samo umetnošću.

"Ovo je njegov narod i njegova zemlja i treba da cenimo njegov današnji gest", dodao je Parizo. Zainteresovanost svetske javnosti za novootkriveno Modiljanijevo delo on je ilustrovao podatkom da je više od 130 novinskih kuća u svetu pratilo proces utvrđivanja autentičnosti slike "Portret muškarca".

Vlasnik, koji ne želi da otkrije svoj identitet, sam je finansirao 17 godina dugo i skupo utvrđivanje autentičnosti slike, koju su nedavno konačno potvrdili Institut "Modiljani" i Institut za atomsku fiziku "Ars mensure" u Rimu.

Ulje na platnu "Portret muškarca", dimenzija 38 x 46 santimetara, čuveni portretista naslikao je 1918. godine.

Ne zna se ko je muškarac na slici, ali se pretpostavlja da je mlađi čovek iz umetničkog sveta i da je nastala u Nici.

Pored tog dela, publika će do 10. decembra moći da vidi i 22 originalna Modiljanijeva crteža, originalna dokumenta, pisma i fotografije koje ilustruju životni put slikara, kao i jednu njegovu skupturu.

Svi eksponati su deo kolekcije Instituta "Modiljani" koji se 25. oktobra iz Pariza definitivno preselio u Rim.

Unuka slikara, Laura Modiljani, iako najavljena, zbog neproduženog pasoša nije mogla da stigne u Beograd na otvaranje izložbe, koje će, kako je objašnjeno, proteći bez prisustva predstavnika medija, pošto je eksluzivno pravo izveštavanja sa tog događaja dato TV Pink.

Laura Modiljani će, kako je rečeno, stići na zatvaranje izložbe.

Foto: FoNet (arhivska fotografija)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: