Film Turneja nagrađen u Montrealu

Žiri Filmskog festivala u Montrealu izabrao je Gorana Markovića za najboljeg reditelja, dok je njegov novi film "Turneja" osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2008.

22:46

Default images

Pored nagrade za najbolju režiju i nagrade FIPRESCI koju dodeljuje Savez internacionalnih filmskih kritičara, film “Turneja” je na festivalu u Montrealu imao veoma zapažen nastup o čemu još govore i brojne pozitivne kritike objavljene u svetskoj štampi.

"Pristupačan na mnogim nivoima i publici čije je razumevanje sukoba veoma ograničeno ili nepostojeće - što je upravo svrha ovog filma, izvedena na komičan način – ovaj savršeno uštimovani traktat o haotičnosti rata i slabostima čovečnosti će punom snagom probiti u festivalske krugove i ušetati u prostore u kojima se neguje umetnički film", naveo je kritičar uglednog filmskog magazina "Variety" u broju objavljenom 31. avgusta.



U filmu „Turneja“ igraju Tihomir Stanić, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Jelena Đokić, Josif Tatić, Gordan Kičić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Mira Furlan, Branimir Popović, Bogdan Diklić i drugi.

Film, koji je učestvovao u selekciji "World competition" u Montrealu, rađen je u koprodukciji "Testament films" iz Beograda, "Balkan Film" iz Banjaluke i "Fos Film" iz Zagreba.
Radnja filma odvija se tokom 1993. godine, u vreme najžešćeg rata u BiH. Grupa glumaca iz Beograda, potpuno nesvesna u šta se upušta, kreće u potragu za brzom zaradom - na turneju po Srpskoj krajini.

Tamo, međutim, dospevaju u središte sukoba. Na svom jezivom putu sreću srpske, muslimanske i hrvatske borce, upadaju u bezizlazne situacije, ali se uvek nekako izvuku. Na tom putu doživljavaju neprijatna, duhovita, bolna i šokantna iskustva te stiču saznanje o životu i ratu u okruženju o kome nisu imali nikakvih adekvatnih inofrmacija. Njihova naivnost, zbog koje su se našli u opasnosti, istovremeno ih i spasava.

Premijera filma „Turneja” kod nas zakazana je za 8. oktobar u Sava centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: