Život

Petak, 31.01.2014.

17:50

"Elektronski jezik" prvi korak do robota sa "čulima"

Španski naučnici razvili su elektronski jezik koji je u stanju da razlikuje vrste piva, što je, smatraju oni, prva etapa u proizvodnji robota sa "čulom" ukusa.

Izvor: Tanjug

Default images

Prototip "pivskog jezika", koji je predstavljen u naučnom časopisu "Food Chemistry", ima 82 odsto uspeha u prepoznavanju piva.

Napravljen po uzoru na ljudski jezik i njegove ultra osetljive papile, elektronski uređaj sastoji se od 21 elektrode koje reaguju na različite hemijske sastojke, poput amonijuma, natrijuma, nitrata i hlorida, objasnio je Manuel del Valje, hemičar na Autonomnom univerzitetu u Barseloni.

Zahvaljujući kompjuterskoj analizi, uređaj španskih istraživača može da razlikuje glavne vrste piva: crno, lager, malt, pils, alzaško, bezalkoholno, i to sa 81,9 odsto uspešnosti.

Veštački organ, međutim, nije u stanju da prepozna pića za koja nije programiran.

"Ovaj uređaj će jednog dana omogućiti robotima da poseduju čulo ukusa, a možda će u potpunosti zameniti degustatore u prehrambenoj industriji kako bi se poboljšao kvalitet i pouzdanost proizvoda namenjenih ishrani", napomenuo je Del Valje.

Foto: Image courtesy of Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: