Novi Jugo ili strani polovnjak?

Pitanje: Razmišljam da kupim auto preko nekog kredita ili lizinga , što znači da u opciji imam ili neki polovnjak iz uvoza do nekih 5000-6000e ili Zastavin jugo.Interesuje me šta je bolje. Polovnjak za koji ne znam koliko ću još para morati uložiti u njega ili kakav takav ali barem nov jugo 55. Unapred hvala (Duško Marković)

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2005.

14:47

Default images

Jugo, takav kakav je, zaista ne možemo da vam preporučimo, jer nam je na prvom mestu vaša bezbednost a tek na kraju interesi Zastave i radnika u istoj. Kako je jedan naš čitalac ove rubrike u komentarima izneo - nije samo problem što Zastava proizvodi vozila po tehnologiji iz 80-tih, već i što je kvalitet loš. Ne možemo a da se na žalost složimo sa tom konstatacijom.

Naime, ABS, je postao standard na malim, jeftinim automobilima još pre jednu deceniju, vazdušni jastuci su odavno prisutni i u najmanjim modelima, a čvrstinu karoserija iz Kragujevca zaista ne treba komentarisati. Sigurnost u Zastavinim automobilima je prosto rečeno nikakva, a podatak da je zaustavni put i kod potpuno novog i ispravnog juga osetno duži od bilo kog automobila koji je proizveden u Evropi, Japanu ili Koreji u poslednjih 10 godina, dodatno odvraća.

Istina je gorka a ona glasi – automobili iz Kragujevca su krajnje nebezbedni, i ne mogu se prodavati ni u jednoj razvijenijoj zemlji. Homologacija juga nije prošla ni u zemljama "trećeg" sveta. O svemu tome se uglavnom ćuti, kao da se ne radi o ljudskim životima.

Na žalost, zabranom uvoza starijih vozila od 3 godine, teško ćete kod nekog auto-dilera pronaći vozilo za oko 5.000 evra. Ipak, ne gubite nadu, već potražite vozilo preko oglasa. Potrudite se i bilo koji auto pre eventualne kupovine odvezite kod dobrog mehaničara, zatim električara, te vulkanizera, radi provere trapa, jer se tako prilično lako može ustanoviti da li je automobil preživeo neki teži karambol, i na kraju naravno kod lakirera da vam kaže gde je i šta rađeno na vozilu.

Dakle, čak i ako budete morali da uložite dodatnih 500-600 evra ili čak i nešto više, kupovina dobrog polovnog vozila koji pri tome ima ABS i vazdušne jastuke je neuporedivo bolja od kupovine novog juga. Njemu će kroz 3 godine vrednost mnogo više pasti nego recimo nekom polovnom VW polu.

Svima onima koji žele da kupe jugo želimo mnogo sreće i upozoravamo ih da voze sporije i pažljivije!

Piše - Aleksandar Todorović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: