Još jedan optuženi se predaje Hagu

Bivši načelnik bezbednosti u Zvorničkoj brigadi VRS Drago Nikolić u četvrtak će se predati Haškom tribunalu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.03.2005.

10:44

Default images

Kako je saopštila Vlada Srbije, Nikolić je odluku o predaji saopštio u razgovoru s ministrom pravde Zoranom Stojkovićem. Bivši načelnik bezbednosti u Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske tereti se za zločin u Srebrenici, a u Hag će otputovati u pratnji člana Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Zoranom Lončarem.

Vlada navodi da će dati sve potrebne garancije za puštanje Nikolića na slobodu do početka suđenja, a da Nikolić dobrovoljno ide u Hag kako bi pomogao svom narodu, državi i porodici. "Nikolić je rekao da želi da ispuni obavezu i skine teret sa države i da ne može da dozvoli da država zbog njega bude u položaju taoca. Vlada poštuje odluku Nikolića i smatra da je ona moralna i da je optuženi pokazao da želi svoje lične interese da podredi interesima države i naroda", saopštava Vlada.

Haški tribunal otpečatio je 21. oktobra 2002. optužnicu protiv bivših oficira VRS Draga Nikolića, Vujadina Popovića i Ljubiše Beare, koja ih tereti za učešće u zločinima u Srebrenici u julu 1995, pošto su srpske snage preuzele kontrolu nad tim gradom.
Nikolićeva predaja je deveta u poslednje vreme, a Tribunalu su se predali Ljubiša Beara, Dragomir Milošević, Vladimir Lazarević, Milan Gvero, Radivoj Miletić, Momčilo Perišić, Mićo Stanišić i Gojko Janković.

Ko je Drago Nikolić

Drago Nikolić rođen je 9. novembra 1957. u selu Brana Bačić u opštini Bratunac, Bosna i Hercegovina.

U vojnu službu u Jugoslovenskoj narodnoj armiiji stupa 15. jula 1976, a pripadnik VRS zvanično postaje 6. aprila 1992. U septembru te godine kao podoficir VRS vanredno je unapređen u čin poručnika.

Za načelnika bezbednosti Prve lake pešadijske brigade VRS iz Zvornika imenovan je 27. marta 1993. i na toj dužnosti je ostao do kraja perioda koji je obuhvaćen optužnicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: