Ne bojte se autonomije vojvođanskih Mađara

Info

Izvor: B92

Subota, 15.01.2005.

13:29

Default images

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa izrazio je zadovoljstvo što se personalana autonomija Mađar u Srbiji “korak po korak ostvaruje”, navodeći da su stvorene zakonske mogućnosti za funkcionisanje te autonomije i da su “dobri izgledi da ta autonomija u doglednom periodu na zadovoljavajući način i praktično zaživi”. Kasa je juče u izjavi “Dnevniku” ocenio i da “niko u Srbiji, pa ni vojvođanske stranke autonomističke orijentacije ne treba da se plaše personalne autonomije vojvođanskih Mađara”, ukazujući da ideje o autonomiji Vojvodine i kulturnoj autonomiji manjinskih nacionalnih zajendica “ne isključuju jedna drugu, već nadopunjuju”.

- Niko ne treba da se plaši toga da će SVM dobijanjem kulturne autonomije za vojvođanske Mađare odustati od borbe za punu autonomiju Vojvodine - istakao je Kasa.

On je odbacio kritike po kojima bi primena etničkog ključa u rešavanju problema manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini, bila pogubna za razvoj građanskog društva i njegovu demokratizaciju, ukazujući da “svi koji kritikuju primenu etničkog ključa treba da vide šta se dešava manjinama bez etničkog ključa”.

- Pokazalo smo bez primene etničkog ključa istisnuti iz svih državnih institucija. Zato naše zahteve za personalnom autonomijom ne treba tako površno tumačiti. Ko kritikuje personalnu autonomiju vojvođanskih Mađara, treba najpre da odgovori zašto u pokrajinskim institucijama Mađari nisu zastupljeni srazmerno svojoj brojnosti u populaciji Vojvodine. A interesuje me i zašto se tako kritički ne reaguje na zahteve iz Beograda za ostvarivanje autonomije Srba na Kosovu - rekao je Kasa.
Ostvarivanje manjinske autonomije bila je i jedna od tema razgovora koje je lider SVM prekjuče vodio sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjem. Prema rečima Kase, u Budimpešti je ta tema, međutim, samo načelno otvorena, tako što je konstatovano da postoje različite mogućnosti kad je reč o modelim manjiske autonomije koji bi se mogli primeniti u različitim državama u kojima Mađari imaju status manjine. Kasa je napomenuo da su u tom pogledu vojvođanski Mađari u najboljem položaju, pošto ni u Rumuniji, ni u Slovačkoj, ni u Ukrajini još ne postoje zakonske mogućnosti za ostvarivanje manjinske autonomije.

- Premijer Mađarske obećao je da će ideju o ostvarivanju autonomije Mađara koji žive van matice maksimalno podržati u diplomatksim kontaktima sa zemljama u kojima živi mađarska manjina, jer manjisnka autonomija nije nikakv akt secesije - rekao je Kasa.

Ključna tema razgovora u Budimpešti, prema njegovim rečima, bili su zahtevi Mađara iz dijaspore za sticanje državljanstva matične države. Osnovni problem da se u tom pogledu promeni dosadašnji negativan stav zvanične Budimpešte prema zahtevima svojih sunarodnika koji žive van Mađarske, kako je naveo, predstavlja neuspeh decembarskog referenduma na kojem su mađarski birači trebalo da daju odgovor na to pitanje.

- Ubeđen sam da će Mađari koji žive van matične države ipak ostvariti svoj cilj, iako je u ovim razgovorima premijer pokazao čvrst stav da nema dvojnog držvljanstva, jer smo se ipak složili da treba tražiti kompromis između naših zahteva i njegovih predloga o programima za pomoć Mađarima u dijaspori i izdavanja nacionalne vize. Dogovoreno je da tim pitanjem treba da se pozabave stručnjaci, a verujem da bi rezultat tih analiza mogao voditi ispunjavanju naših zahteva - ocenio je Kasa.

Ne interesuje me analogija sa Kosovom

Kasa je kategorički odbacio mogućnost poistovećivanja personalne autonomije kakvu zagovaraju vojvođanski Mađari i one koja se predlaže kad je reč o statusu kosvskih Srba, za šta se nedavno založio lider Demokrtaske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton.

- Mi smo apsolutno protiv bilo kakve analogije kad je reč o modelima autonomije manjina u Vojvodini i na Kosovu. Agošton je svojevremeno zagovarao i primenu plana “Z-4”, koji se predlagao u Hrvatskoj, i u Vojvodini. Ne intersuje me analogija ni sa Kosovom ni sa Hrvatskom, već samo podizanje demokratskih standarda u Vojvodini u okviru čega mora da se nađe mesta i za autonomiju vojvođanskih Mađara - podvukao je lider SVM-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: