Dva dana direktor carine

Info

Izvor: Milos Z. Lazic

Petak, 06.09.2002.

10:23

Default images

Direktor MPS-a 5. oktobra uvece upao u zgradu SUC,
sto je Miroljub Labus nazvao "greskom"

Vlasnik kompanije MPS Dusimir Zabunovic, poznatiji u javnosti kao Dusan Zabunovic, jedan je od osumnjicenih za umesanost u eksploziju bombe u poslasticarnici "Aca" u Karadjordjevoj ulici broj 77 u Beogradu, 29. avgusta u ranim jutarnjim casovima, licnost je koja se cesto pojavljuje u medijima. Njegovo ime se pominjalo u nekoliko afera – upad u Saveznu upravu carina nakon 5. oktobra, skandal oko falsifikovanog viskija "balantajns" koji je uvezao MPS, a sada i umesanost u bombaski napad.

Nijedna od velikih drzavnih afera nije dobila epilog na sudu, ali zahvaljujuci, po svemu sudeci, hrabrosti jednog jedinog, "obicnog" coveka, vlasnika demolirane poslasticarnice Ace Mihajlovskog, Dusimir Zabunovic je osumnjicen i predmet je policijske istrage. Doduse, u vreme eksplozije on se nalazio na sluzbenom putu u Grckoj. Inace, svojevremeno je Aca Mihajlovski, neposredno po prethodnom bombaskom napadu, izjavio da zna ko stoji iza toga, a sada je na istraznim organima da razjasne sve okolnosti pod kojima je doslo do napada. Zabunovic je, navodno, od Mihajlovskog i jos jednog stanara zgrade u Karadjordjevoj ulici 77, pored koje se nalazi palata preduzeca MPS, trazio da se isele jos u septembru 2000. godine. Potom je usledila paljevina ormana sa elektricnim instalacijama, demoliranje poslasticarnice, a 15. aprila izvrsen je prvi bombaski napad.

Dusan Zabunovic postao je siroj javnosti poznat nakon petooktobarskih dogadjaja, kada je upao u direkciju Savezne uprave carina i na dva dana preuzeo direktorsku funkciju. Upad je izvrsen uz podrsku pedesetak ljudi iz agencije "Tigrovi" i saboraca kapetana Dragana. Akteri ovog upada obrazlozili su svoj postupak namerom da sprece prethodnog direktora Mihalja Kertesa da unisti dokumentaciju. Ipak, po tvrdnji Zabunovica i ostalih, deo dokumenata ipak je unisten.

Zabunovicevo "direktorovanje" nije dugo trajalo, vec sedmog oktobra na duznost je stupio sadasnji direktor Vladan Begovic, profesionalni carinik, koji je i formalno proglasen prvim covekom SUC 14. decembra iste godine.

Inace, dogadjaje oko upada u SUC i boravak Zabunovica u direktorskoj fotelji svojevremeno je i potpredsednik Savezne vlade i predsednicki kandidat Miroljub Labus nazvao "greskom koja je odmah ispravljena". Po njegovim recima, nije bilo u redu da covek koji je vlasnik fri-sopa bude na celu Savezne uprave carina.

Preduzece MPS se inace bavi uvozom akcizne robe, cigareta, parfema i alkoholnih pica. Dusimir Zabunovic je bio i predsednik udruzenja slobodnih carinskih prodavnica – fri-sopova i bio je veliki protivnik odluke o njihovom zatvaranju. Svojevremeno je medijima ispricao da mu je fri-sop na unosnoj lokaciji na srpsko-makedonskoj granici oteo Marko Milosevic uz pomoc Mihalja Kertesa.

Pre nekoliko meseci izbio je jos jedan skandal kada je otkriveno da je MPS uvezao navodno falsifikovani viski "balantajns", koji je stigao iz Bugarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: