"Braća Donbas": Srbi članovi pro-ruskih paravojnih snaga

Srbi su sproveli borbene i kontraobaveštajne misije za nekoliko pro-ruskih paravojnih jedinica uključujući i ozloglašenu Vahner grupu plaćenika, saznaje BIRN.

Izvor: B92, Balkan Insight

Četvrtak, 13.12.2018.

13:57

Foto: GettyImages

Stevan Milošević (30), Srbin koji se bori za pro-ruske snage, u spornom regionu Donbasa na istoku Ukrajine, rekao je u intervjuu za BIRN da je njegova pozicija snajperiste veoma zahtevna i da je ponekad na poziciji danima.

Njegove mete su ukrajinski vojnici u Donbasu, regionu istočne Ukrajine.

BIRN navodi da je više od 10.000 ljudi, civila i boraca, do sada u ubijeno u sukobu između Ukrajine i separatističkih, proruskih boraca koji odbijaju da priznaju ukrajinsku vladu i koji su 2014. godine zauzeli taj deo teritorije.

Milošević opravdava svoje postupke tvrdeći da Ukrajina nije ispoštovala Minski sporazum, koje su Moskva i Kijev potpisale 2014. i 2015. godine i koji bi trebalo i da osigura prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Međutim, borba je nastavljena sa obe strane i niko ne piznaje krivicu što sporazum o prekidu vatre nije ispoštovan. BIRN navodi i da je Milošević jedan od 29 državljana Srbije koje su srpski sudovi osudili od 2015. godine za učešće u borbi u Ukrajini. Još 16 njih, optuženih za borbu u Ukrajini, trenutno čekaju suđenje.

Svi koji su osuđeni priznali su krivicu i pristali su da sarađuju što im je omogućilo umanjenje kazne na oko godinu dana. Trojica prestupnika su osuđena na šest meseci kućnog pritvora. To je rezultiralo da su se mnogi državčjani Srbije, kao i Milošević, vratili na bojno polje u Ukrajinu.

Srbija je 2014. donela zakon kojim se zabranjuje njenim građanima da ratuju na stranim teritorijama kao članovi vojne ili paravojne jedinice, osim ako to nije zvanična misija neke internacionalne organizacije čiji je Srbija član. Kazne za kršenje ovog zakona kreću su od šest meseci do pet godina.

Dokumenti Višeg suda u Beogradu, do kojih je došao BIRN, pokazuju da su srpski borci bili deo osam različitih pro-ruskih paravojnih jedinica.

Dokumenti takođe otkrivaju dosad nepoznate detalje o pokretima i akcijama srpskih boraca, uključujući borbe, operacije za obezbeđivanje vojnih objekata i kontraobaveštajnih zadataka. Dimitrije Jojić, Srbin koji je ubijen u Siriji 2017.godine takođe je bio član jedne od ovih paravojnih jedinica. Kako je tada preneo Blic, Jojić je ubijen u borbi protiv džihadista kao član pro-ruske jedinice.

Sahranjen je u Moskvi, 28. Juna 2017, a na isti dan članovi fudbalskog kluba Firma su održali ceremoniju u Novom Sadu, gde je Jojić živeo pre odlaska u Ukrajinu.

Odnosi Ukrajine i Srbije su poljuljani saznanjem o prisutnosti srpskih vojnika na strani pro-ruskih jedinica u Ukrajini.

Ukrajinski ambasador Srbije, Aleksandar Aleksandrovič, rekao je za BIRN da se procenjuje da je u Novembru 2017. bilo oko 300 Srba boraca u Ukrajini. Ambasador je optužio spske vlasti da ignorišu ovaj problem, za koji veruju da je komplikovan zbog bliske veze Srbije i Rusije.

Aleksandar Vučić, tadašnji predsednik Vlade, sada predsednik države, 2014. pozvao je Srbe borce da se vrate kući iz Ukrajine.

"Angažovanje naših građana zbog novca u ovom sukobu šteti našoj državi", rekao je Vučić tada za Tanjug.

Snajperista Milošević kaže da nije plaćenik, kako ih mnogi nazivaju, njegova plata je oko 200e mesečno, što kaže da je dokaz da nije u borbi zbog novca, već zbog ispomoći "braći pravoslavcima Rusima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: