Rusija optužila svetske medije za dezinformacije o Siriji

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je medije za masovnu kampanju dezinformacije o situaciji u istočnoj Guti kod Damaska.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

22:54

Rusija optužila svetske medije za dezinformacije o Siriji
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

On je dodao da se ne navodi "neprijatna istina" da na tom području ima nekoliko hiljada boraca uključujući i pripadnike terorističkih organizacija poput Al Kaide.

Nebenzija je na sednici Saveta bezbednosti UN o Siriji rekao da je sa područja istočne Gute ispaljeno nekoliko desetina raketa na Damask i da se borci namerno kriju u obrazovnim i medicinskim ustanovama, javila je agencija AP.

Prema njegovim rečima, lokalni medija centar u Guti i sirijska civilna zaštita, poznata kao Beli šlemovi, glavni su "koreni dobro plaćene kampanje dezinformacije" protiv sirijskih vlasti i Rusije, njenog saveznika.

Nebenzija je rekao da Švedska i Kuvajt vrše pritisak da se usvoji rezolucija o 30-dnevnom prekidu vatre u Siriji i dodao da za sada ne postoji saglasnost o tom dokumentu.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je više od 400 civila poginulo je za pet dana vazdušnih napada i artiljerijske vatre sirijskih snaga i njenih saveznika u istočnoj Guti.

"Tokom pet dana vazdušnih napada i intenzivne artiljerijske vatre poginulo je tačno 403 civila, od kojih 95 dece", navela je opservatorija i dodala da je danas stradalo 46 civila.

Sirijske vlasti od nedelje bombarduju istočnu Gutu koja je pod opsadom od 2013. godine i poslednje je uporište pobunjenika u blizini glavnog grada.

Prema navodima lista bliskog vlastima predsednika Bašara al Asada, vazdušni napadi predstavljaju uvod za kopnenu ofanzivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: