Pre Beograda Lavrov u Sloveniji: Ucena Balkana opasna

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovio je u Ljubljani da je stavljanje zemalja Zapadnog Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija - štetno i veoma opasno.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

14:42

Pre Beograda Lavrov u Sloveniji: Ucena Balkana opasna
Foto: Getty Images

Na konfenrenciji za novinare posle sastanka sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavcom Lavrov je rekao da je to izazvalo i krizu u Ukrajini gde, kako je naveo, postoji opasnost od nacionalističkih, ksenofobnih i nacističkih nereda.

On je dodao i da zbog sankcija koje su SAD zavele Rusiji, američki ambasadori imaju instrukcije da u zemljama u kojima službuju lobiraju protiv saradnje sa Rusijom.

Lavrov i Erjavec razgovarali su o bilaterlanim odnosima, jačanju privredne saradnje, situaciji na Zapadnom Balkanu i ukrajinskoj krizi.

Kako je preneo slovenački portal Siolnet oni su ocenili da su odnosi Rusije i Slovenije prijateljski, posebno kada je reč o privrednoj, političkoj i kulturnoj saradnji.

U razgovoru je bilo reči i o proceduri poštovanja arbitražne presude o razgraničenju Slovenije i Hrvatske.

Lavrov će u Ljubljani razgovarati i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Tokom njegove posete, Rusija i Slovenija će takođe potpisati memorandum o uspostavljanju Međunarodnog centra za II svetski rat u Mariboru koji će se baviti istraživanjem borbe slovenačkog i ruskog naroda protiv fašizma i nacizma. Novac za projekat vredan oko 2,5 miliona evra obezbediće ruska strana.

Lavrov iz Slovenije danas popodne dolazi u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: