"Rusko mešanje u izbore je rat"

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli je rusko mešanje u američke predsedničke izbore nazvala "ratom".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

20:46

Foto: Thinkstock

Tom izjavom ona je napravila otklon od predsednika Donalda Trampa, koji minimizira ruski uticaj na američku politiku.

Hejlijeva je na konferenciji čiji je domaćin Institut Džordž V. Buš napala ruske pokušaje da "poseju haos" na izborima širom sveta.

"Rusi se, bog ih blagoslovio, pitaju 'zašto su Amerikanci antiruski nastrojeni i zašto su tu sankcije'. Pa, ne mešajte nam se u izbore i nećemo biti antiruski nastrojeni. Kada se zemlja meša u izbore u drugoj zemlji, to je rat", navela je Niki Hejli.

Njene izjave su podržali bivši vladini zvaničnici iz obe partije i bivši predsednk Džordž Buš mlađi.

"Amerika je iskusila neprekidne pokušaje neprijateljske sile da hrani i iskoristi podele u našoj zemlji. Ruska vlada je od okretanja Amerikanaca jednih protiv drugih napravila projekat", izjavio je Buš. On je rekao da "strane agresije, uključujući sajbernapade, dezinformacije i finansijski uticaj, nikada ne treba da budu umanjivane ili tolerisane".

Izjave su date u trenutku kada federalni zvaničnici vode istragu o ruskom mešanju u izbore i mogućom saradnjom sa ljudima iz Trampove kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: