Uhapšen aktivista zbog pretnji povodom filma "Matilda"

Lider pokreta "Hrišćanska država" Aleksandar Kalinjin uhapšen je jer je pretio bioskopskom lancu zbog prikazivanja filma "Matilda".

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

11:21

Uhapšen aktivista zbog pretnji povodom filma
Foto: Thinkstock

"Kalinjin je osumnjičen i uhapšen", rekao je neimenovani izvor za agenciju Tass.

Prethodno je Kalinjin odveden u policiju zbog toga što je zapalio automobile pored kancelarije advokata filmskog režisera.

"Istražni postupak se nastavlja i osumnjičeni nije pušten na slobodu", naveo je neimenovani policijski izvor u izjavi za Tas s.

Film o istorijski dokumentovanoj vezi Nikolaja II sa balerinom Matildom Kšesinskom izazvao je žestoke kritike jednog broja pravoslavnih vernika i tvrdokornih nacionalista u Rusiji zbog toga što ga smatraju svetogrđem protiv cara, koga Ruska pravoslavna crkva slavi kao sveca, mada se zvanično Crkva distancirala od te polemike.

Posle napada na njegov studio 31. avgusta, Aleksej Učitelj, režiser kontroverznog filma, pozvao je službu državne bezbednosti (FSB) da reaguje i zaštiti posetioce bioskopa koji će gledati njegovo ostvarenje.

U pismu koje je na "Fejsbuku" objavio njegov advokat, Učitelj je tada rekao da je napad usledio posle višemesečnog uznemiravanja zbog njegovog još neprikazanog filma "Matilda" o istorijski dokumentovanoj vezi Nikolaja II sa balerinom Matildom Kšesinskom.

Pojedine pravoslavne hrišćanske grupacije osudile su film, ali je Ministarstvo kulture u avgustu odobrilo njegovo prikazivanje.

"Tužan sam i uplašen. Tužan sam što je ovaj film, još neprikazan i neviđen, već pobudio toliko mržnje... Plašim se za ljude koji čekaju na ovaj film i koji će u oktobru poći u bioskope", istakao je tada režiser, upozorivši da napadači "danas pale filmski studio Lendok, a sutra će paliti bioskope, u kojima mogu biti povređeni obični ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: