Marija stiže: "Evakuišite se ili ćete umreti"

Oko uragana Marija 5. kategorije kreće se ka Američkim devičanskim ostrvima i Portoriku pošto se prethodno razornom snagom obrušio na karipsko ostrvo Dominiku.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

07:57

Marija stiže:
Tanjug-AP

"Predviđa se da će Marija ostati uragan izuzetno opasne kategorije četiri ili pet dok bude prelazila pored ili preko Devičanskih ostrva i Portorika", saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Guverner Portorika Rikardo Roselo, gde su već počele obilne padavine, upozorio je da bi Marija mogla da pogodi ostrvo takvom snagom i razaranjem kakvo se nije videlo decenijama. "Izgubićemo veliki deo infrastrukture u Portoriku", rekao je on i dodao da se očekuje i nestanak struje i prekid komunikacija.

Vlasti su upozorile građane u kućama drvene ili slabe konstrukcije da pronađu sigurnije utočište, prenose agencije. "Morate da se evakuišete. U protivnom ćete umreti. Ne znam kako to da kažem jasnije", rekao je Hektor Peskera, komesar za javnu bezbednost na ostrvu.

Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je da je jedna osoba stradala od posledica urgana Marija na francuskom ostrvu Gvadelup. Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo.

Prijavljen je i nestanak dve osobe nakon što je njihov brod potonuo kod najistočnijeg ostrva na arhipelagu francuske teritorije La Dezirad, koje je pod upravom Gvadelupa.

Uagan nazvan "Marija", druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog meseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelup, nastavljajući dalje putanjom ka severozapadu, u pravcu Američkih devičanskih ostrca i Portorika.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: