Kim konačno otkrio šta je cilj "nuklearnog ludila"

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da je njegova zemlja veoma blizu završetka nuklearnog programa.

Izvor: B92

Subota, 16.09.2017.

10:32

Kim konačno otkrio šta je cilj
Getty Images

On je istakao i da, uprkos međunarodnim sankcijama, krajnji cilj ostaje uspostavljanje "jednakosti snaga" sa SAD, prenela je agencija KCNA.

"Krajnji cilj je postizanje jednakosti snaga sa SAD i tako učiniti da se američki lideri više nikada ne usude da razmatraju vojnu opciju protiv Demokratske Narodne Republike Koreje", rekao je Kim Džong Un.

On je ocenio da je lansiranje rakete srednjeg dometa "hvasong-12" juče ujutru bilo uspešno i da je ojačalo "nuklearne kapacitete" Severne Koreje.

"Blizu smo ostvarenja cilja. Jasno smo pokazali tim velikim nacionalističkim silama kako naša zemlja postiže cilj isporuke nuklearnog oružja uprkos njihovim neograničenim sankcijama i blokadi", izjavio je Kim nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti juče popodne "čvrsto osudio" raketnu probu.

U saopštenju sa sednice održane iza zatvorenih vrata, Savet bezbednosti je zatražio od Pjongjanga da "odmah obustavi" sve "skandalozne i visoko provokativne akte".

"Te akcije nisu pretnja samo za region već i za sve članice UN", navodi se u saopštenju.

Posle, prema navodima Pjongjanga uspešne, probe hidrogenske bombe, Savet bezbednosti je u ponedeljak glasao za nove sankcije Severnoj Koreji kojima je ograničen izvoz nafte i naftnih derivata iz te zemlje kao i zabrana kupovanja tekstilnih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: