"Tramp je napravio ogromnu grešku"

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel ocenio je kao "ogromnu grešku" to što se Donald Tramp nije jasno ogradio od neonacista posle skupa u Šarlotsvilui.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

12:34

Foto: GettyImages

"Ogromna je greška staviti na istu ravan obe strane (belačke suprematiste i antirasističke aktiviste), umesto jasne ograde od neonacističkog pokreta", rekao je Gabrijel, prenosi agencija DPA.

Nemački ministar je dodao da je jasno da je deo Trampovih pristalica povezan s pokretom ekstremne desnice, navodeći primer Stiva Benona, strateškog savetnika američkog predsednika, povezanog s pokretom desne alternative (all-right).

Tramp je kritikovan što je posle nereda u Šarlotsvilu osudio obe strane, gde su simpatizeri teorije o supremaciji bele rase ubili jednu ženu, učesnicu antirasističkog protivmitinga.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije komentarisala Trampovu izjavu, već je osudila "gnusno" nasilje u Virdžiniji.

Nemačka je do sada u više navrata kritikovala Trampove izjave i njegovu politiku.

Agencija Frans pres je navela da su pitanja povezana s rasizmom i antisemitizmom veoma osetljive teme u Nemačkoj posle pada Trećeg rajha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: