Poljska: Duda rešio problem, stavlja veto na sporne zakone

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da će staviti veto na dva od tri sporna zakona o Vrhovnom sudu i i sudstvu, zbog kojih je došlo do sukoba Poljske i EK.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

10:51

Poljska: Duda rešio problem, stavlja veto na sporne zakone
Protest zbog spornih zakona Tanjug-AP

Podsetimo, prema predloženim izmenama zakona o Vrhovnomsuduali i drugim predlozima zakona sudstvo bi u Poljskoj bilo stavljeno pod kontrolu vladajuće Partije prava i pravde.

"Odlučio sam da ih pošaljem nazad u Sejm (donji dom poljskog parlamenta), što znači da ću staviti veto na zakone o Vrhovnom sudu, kao i na onaj o Nacionalonom savetu o pravosuđu", reako je Duda, preneo je Rojters.

Hiljade Poljaka protestovalo je danima zbog plana vladajuće stranke kojim bi se drastično ograničila nezavisnost sudstva. Učesnici protesta pozvali su predsednika Adžeja Dudu da stavi veto na sporni zakon koji bi Vrhovni sud i druge oblasti sudstva stavio pod kontrolu Partije prava i pravde.

Predlog zakona je već usvojen u oba doma poljskog parlamenta i bio mu je potreban još samo Dudin potpis da bi stupio na snagu.

Demonstranti taj potez populističke vladajuće partije vide kao napad na demokratske temelje zemlje, optužujući lidera te stranke Jaroslava Kačinjskog za autoritarno ponašanje s ciljem učvršćivanja svoje vlasti, navodi AP.

Reagovala je i Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: