Slučaj "Srebrenica" pred sudom ponovo 19. jula

Nastavak suđenja u slučaju "Srebrenica" osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske odloženo za 19. jul.

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

10:43

Slučaj

Oni se terete za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca. Suđenje se odvija pred Specijalnim sudom u Beogradu, a današnje ročište je odloženo zbog bolesti jednog od optuženih.

Pravni zastupnik Alekse Golijanina advokat Goran Petronijević je rekao da je njegov klijent operisan i dostavio je sudu medicinsku dokumentaciju posle čeka je glavni pretres odložen za 19. i 21. juli.

Na današnjem ročištu trebalo je da budu saslušani iskazi zaštićenih svedoka "301" "302", koji su , kako je rekla predsedavajući sudskog veća sudija Mirjana Ilić, bili u sudu.

Ona je rekla da je zbog izostanka optuženog Golijanina odloženo i sutrašnje ročište, za 21. juli.

Sudija Ilić je navela i da će dvojice zaštićenih svedoka "301" "302", biti saslušani 19. jula a da zaštićeni svedok "303" biti saslušan 21. jula.

Ti svedoci tužilaštva će biti ispitani na glavnom pretresu, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, uz primenu svih zakonskih mera zaštite identiteta, odnosno uz modifikovani glas i skriveno lice.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi i Nedeljko Milidragović, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi koji se brane sa slobode odbacili su navode optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: