"Tramp je u panici, plaše se i Moskva i Vašington..."

Potezi Donalda Trampa plaše i Moskvu i Vašington, ali šta god on uradio, to će u ruskoj prestonici biti dočekano s dobrodošlicom.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 15.05.2017.

17:44

Getty Images

To je naveo analitičar ruskih prilika Ker Džajls, u tekstu za portal CNN, preneo je Indeks.hr.

“Dok se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov spremao za sastanak sa Donaldom Trampom, otpuštanje šefa FBI Džejmsa Komija je sigurno navelo i Moskvu i Vašington da se zapitaju – šta će biti sledeći Trampov potez? Rani optimizam Rusije zbog novog odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama činio se opravdanim jer su se Trampove izjave u vreme izbora i odmah nakon njih slagale s ruskom ciljevima u vezi s Amerikom“, navodi Džajls.

Prema njegovim rečima, to se odnosilo na nekoliko važnih činilaca.

“Na smanjivanje uloge SAD u pružanju sigurnosti Evropi, uspostavljanje informacijskog prostora 'postistine' i diskreditiranje nezavisnih medija, slabljenje američke obaveštajne zajednice i odnošenje prema Rusiji kao prema ravnopravnom partneru SAD, s mogućnošću velike nagodbe bez pristanka evropskih saveznika“, dodaje.

Džajls navodi i da je normalno da su se pojavila pitanja zbog tolike Trampove podrške Rusiji i činilo se da bi Rusija mogla da postigne značajan strateški uspeh u SAD.

“Onda se dogodio napad hemijskim oružjem na Siriju, to je bio prvi veliki pokazatelj da se ne može uvek računati na to da će Tramp postupati u skladu s ruskim interesima. Komijevo otpuštanje moglo bi dodatno da poljulja rusko poverenje u Trampa. U Moskvi su verovatno zaključili da će Tramp u pregovorima s Rusijom biti jednako nepredvidljiv kao i u američkoj unutarnjoj politici. U toj atmosferi sumnje, bilo je neizbežno da se Trampovo otpuštanje Komija počne smatrati kao još jedan pokušaj odvraćanja istrage o njegovim vezama s Rusijom. Istina je da bi Rusija mogla odobravati privremeni rezultat - stvaranje dalje nesloge u američkim vladinim agencijama, koje se nastoje suprotstaviti ruskim neprijateljskim potezima protiv SAD“, ističe Džajls.

Ipak, i u Moskvi i u Vašingtonu to, prema njegovim rečima, može da se smatra i nespretnim potezom koji ukazuje na paniku i samo još više privlači pažnju na Trampove veze s Rusijom.

“Ti motivi ne utiču na konačni ishod - slabljenje američkog aparata nacionalne sigurnosti, koji je već na klimavim nogama zbog nategnutih odnosa s predsednikom SAD. Trampovo nepoverenje u vlastite obaveštajce koristi svim američkim neprijateljima, ne samo Rusiji. Tramp može naštetiti sigurnosti SAD-a nepromišljenim potezima na isti način kao i ruski agent. Mešanje u američke i francuske predsedničke izbore jasno pokazuje da Rusiju nije briga za imidž u javnosti te da je sve više spremna ponašati se izvan okvira međunarodnih konvencija i prava. Neki tvrde da su nedavni ruski potezi namenjeni samo čuvanju ruske nacionalne sigurnosti protiv mogućih pretnji sa Zapada, i to uvek treba uzimati u obzir kada se pokušava razumeti Rusiju. No, i ovaj put su motivi Rusiji manje važni od ishoda operacija koje provodi Moskva. Šta god Tramp napravio, ukoliko to oslabi SAD - u Moskvi će biti dočekano s dobrodošlicom", zaključuje Džajls.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: