Vulin: Opredelite se, ne može i Blajburg i Jasenovac

Ministar Aleksandar Vulin kaže da Hrvatska treba da se opredeli da li neguje "vrednosti Blajburga i streljanih ustaša ili vrednosti pobijene jasenovačke dece".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2017.

19:33

Vulin: Opredelite se, ne može i Blajburg i Jasenovac
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Reagujući na predlog predstavnika Udruženja hrvatskih branitelja da ga treba proglasiti personom non grata u toj zemlji zbog izjava o Blajburgu, Vulin je kazao da je Blajburg "najveće okupljalište fašista u Evropi i tu istinu ništa ne može da promeni".

"Posebno je opasno i žalosno što se najveće okupljalište fašista u Evropi sprovodi pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora, zvanične države", kazao je Vulin, a prenelo Ministarstvo rada.

On je izrazio nadu da će Evropa "jednom imati hrabrosti da kaže da je nedopustivo da jedna članica EU otvoreno podržava fašizam".

"Ne može ista država da donese venac i u Blajburg streljanom ustaši i da kaže da on zaslužuje poštovanje i sećanje, i da ta ista država odnese venac zaklanom jasenovačkom detetu i da kaže da i ono zaslužuju sećanje i poštovanje", dodao je Vulin.

Odavanju počasti ustašama ubijenim maja 1945. na Blajburškom polju u Austriji prisustvovala je državna delegacija Hrvatske, s predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: