Zaev: Makedonija oko Kosova i Unesko neutralna

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesku biti neutralna.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.05.2017.

13:36

Zaev: Makedonija oko Kosova i Unesko neutralna
Zaev, Foto: Tanjug, arhiva

Zoran Zaev je u izjavi za TV Prva na pitanje kako će Mekedonija glasati prilikom budućeg izjašnjavanja o prijemu Kosova u Unesko kratko odgovorio "Neutralno".

Podsetimo, makedonska vlada je još 2008. donela odluku da ta bivša jugoslovenska republika podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.

Zvanično Skoplje je 2015. podržalo prijem Kosova u Unesko.

Zaev je izjavio da želi da gleda u budućnost i da je spreman da povuče svoje "preterane" izjave.

Zaev je za TV Prva rekao da želi da gradi dobre odnose i dodao da ako je "preterao", u izjavama koje je dao nedavno na račun vlasti u Srbiji, spreman i da ih povuče ukoliko je to uzrokovalo "loš osećaj kod političara".

Na pitanje da li su mu albanski poltički partneri rekli da je tužba za genocid deo njihovog programa Zaev je odgovorio:

"Ne - oni mogu da daju političke izjave kakve hoće".

Zaev je objasnio da oni i treba da daju odgovore na to šta su mislili sa tim izjavama i dodao da smatra da to pitanje genocida koji se pominje u dokumentu (Tiranska platforma) i stanovišta koja iznose treba ostaviti istoriji.

"A mi smo političari i treba da gledamo napred" dodao je Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: