Obeležen vek od početka Topličkog ustanka / VIDEO

Centralna ceremonija obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka protiv bugarsko-austrougarskog okupatora u Prvom svetskom ratu.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 26.02.2017.

13:46

Obeležen vek od početka Topličkog ustanka / VIDEO
Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik položili su venac na Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine

Vučić je u obraćanju okupljenima rekao da Srbija ni posle svega što su joj radili nije uništena, ni posle svega što su joj oduzeli nije propala, niti je posle toliko gaženja ponižena.

"Došao sam da vam kažem da naša Srbija još stoji, da je jača i raste svakog dana, da se bori za svaki život u njoj, da zna kuda ide", rekao je Vučić i dodao:

"Glavu gore Srbijo, da idemo napred...Da ne idemo ni na koga, ali nikom da ne damo na nas. Srbija posle svih muka postaje Gvozdeni puk hrabrosti mudrosti i pogleda u budućnost", poručio je Vučić.

Na ceremoniji izveden scenski prikaz ustanka i svega što mu je prehodilo, ugnjetavanja i ubijanja sroskog naroda, kao i poruke ustanika, boraca za slobodu Srbije.

Premijer je, zajedno s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i Dodikom obišao zatim postavku "Toplički ustanak 1917 - 100 godina posle" u Narodnom muzeju Toplice.

Na ulazu u muzej učenici osnovnih i srednjih škola Topličkog kraja premijeru su uručli svoje nagrađene literalne radove na temu Topličkog ustanka.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Taj je ustanak predstavljao prirodni nastavak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je gotovo sve do njenog povratka u otadžbinu.

To je u Prvom svetskom ratu bio prvi i jedini ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: