Petak, 24.02.2017.

12:51

Ko šta kaže za vanredne izbore: "Da", "ne" i "onako"

Kandidatura Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima je zatvorena tema, a odmah je stigla sledeća - vanredni parlamentarni izbori.

Izvor: B92

Ko šta kaže za vanredne izbore:
Foto: Tanjug

Od velikih promena na političkoj sceni Srbije 2012. godine, građani su na birališta izlazili još dva puta, vladajuća većina u parlamentu se brojno izmenila, ne i po strukturi, a brojevi na listićima su poslednji put zaokruživani pre manje od godinu dana - 24. aprila 2016. godine.

Koalicija okupljena oko SNS je tada osvojila nešto više od 48 odsto glasova, ali je u skupštini zavladala veća gužva nego ranije (više stranaka je prešlo cenzus), pa je samim tim i većina postala nešto manja.

U međuvremenu je došlo i do nekoliko promena u poslaničkim klubovima, pa je tako iz većine izašlo troje poslanika (bivša funkcionerka SPS Dijana Vukomanović i dvojac iz Nove Srbije Markićević-Pekarski), LSV je ostao bez dovoljnog broja poslanika, a osuli su se i pojedini opozicioni klubovi.

Skupština tako danas izgleda nešto drugačije nego pre godinu dana, a ako se slušaju izjave državnih zvaničnika proteklih dana, odgovor na pitanje da li će biti drastičnijeg mešanja glasi "može da bude, ali ne mora da znači".

Kako je rekao premijer Aleksandar Vučić u četvrtak, "blizu je konačne odluke", ali će je ipak saopštiti "tokom vikenda, najkasnije u ponedeljak".

Izjave o toj temi su stizale sa svih strana, neretko i oprečne, ali se Vučić, rekavši da je "čuo zahteve koalicionih partnera", naslonio pre svega na onu koju je u pisanoj formi koji sat ranije uputio lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Marković je pozvao na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi se "osigurala stabilnost" i poručio da njegovu inicijativu podržava i lider SPS Ivica Dačić.

Dačić je rekao da će "tu inicijativu preneti Vučiću", iako je samo nekoliko dana ranije, kao i više puta do tada, rekao da smatra da nema krize u radu parlamenta, samim tim ni potrebe za novim izborima.

Vredi podsetiti da je nedavno i Rasim Ljajić, čiji je SDPS takođe deo koalicije oko naprednjaka, rekao da parlamentarni izbori nisu neophodni.

Isto je rekla i ministarka i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović, dok je njen kolega iz vlade i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin bio nešto oprezniji - njegova poruka je da se očekuju samo predsednički izbori, ali da je "najvažnije da na njima pobedi politika koju zastupa Aleksandar Vučić".

''Za sada očekujem samo predsedničke izbore i to je ono što mi je bitno, a ono što mi je najbitnije je da politika koju zastupa Vučić pobedi, odnosno da pobedi politika koju smo vodili svih ovih godina'', rekao je Vulin.

Bivši bliski partneri SPS i JS, a sada stranka najbliža SNS - PUPS - poručuje da je uvek spremna za izbore, kao i da je odluka na jednom čoveku.

"Vučić je stekao pravo da raspiše izbore i to je samo njegova odluka, mi iz PUPS-a ne polemišemo o tome", kaže Milan Krkobabić.

Za razliku od svojih ministara, premijer je bio po pravilu oprezniji i nije želeo da ulazi u detalje kada je u nekoliko navrata govorio o toj mogućnosti kao otvorenoj. Svaki put je naglašavao da će "biti sagledani svi aspekti", baš kao i pred izbore 2016. Nešto slično je navela i predsednica Skupštine Maja Gojković.

"Premijer Vučić je nedavno najavio mogućnost da budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori i treba sačekati još nekoliko dana. Da čujemo sve politički važne činioce i stranke i lidere i da se odluči na koje izbore će se ići", rekla je Gojkovićeva za RTS.

Što se opozicije tiče, deluje da je tamo većina za raspisivanje opštih ozbora.

Lideri nekoliko opozicionih partija u Srbiji - DS, Dosta je bilo, Dveri i SRS ocenili su na javnom servisu da su pored predsedničkih izbora neophodni i vanredni parlamentarni izbori.

Gostujući u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije, lider Pokreta DJB Saša Radulović rekao je da su brojni razlozi zbog kojih su Srbiji neophodni i vanredni parlamentarni izbori izdvojivši kao neke od tih razloga urušavanje pravne države, korupciju i partokratiju.

Za razliku od njih, lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da nisu vanredni izbori nešto što bi stabilizovalo državu, već su upravo pozivi na njih faktor destabilizacije.

"Bilo bi dobro da oni koji odlučuju o svemu, shvate da izbore prati obaveza uspostavljanja reda. Moramo u izbore da uđemo na normalan način, nemrcvareći zemlju koja je već platila preveliku cenu za nepredvidivu politiku, iza koje, po pravilu, stoji nesposobna vlast", kazao je Jovanović.

Vanredne parlamentarne izbore raspisuje predsednik Srbije ukoliko prihvati obrazložen predlog Vlade za raspuštanje parlamenta.

Da li će predlog biti poslat na adresu Predsedništva biće poznato tokom vikenda, "najkasnije u ponedeljak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: