Leš konja ispod balege, svinje na ispaši - scena iz BG

Leš uginulog konja zatrpan balegom u beogradskom naselju Konjarnik samo je poslednja bizarnost na farmi životinja u urbanoj gradskoj zoni.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

16:25

Leš konja ispod balege, svinje na ispaši - scena iz BG
Foto: B92

Posle sastanka, nadležne gradske i državne službe tvrde da postoji čvrsta rešenost da se za nekoliko dana taj problem reši.

Priča koje bi se i Džordž Orvel iskreno postideo, ali ne i Beograd. Životinjska farma punih 26 godina vlada Konjarnikom.

Jedna je stvar što se stoka drži na nedozvoljenom mestu, druga što na imanju porodice Kocić važe, kažu prve komšije, nehumani uslovi. Na svom placu na kome želi da otvori umetničku galeriju Milan Maričić pronalazio je svašta, a sada i leš životinje.

"Ja sam počeo da čistim njegovo đubre, od njegovih životinja u svojoj kući i onda sam pronašao usred kuće kopita koja vire iz ogromne gomile balege. Zakopali su mrtvog konja", kaže Maričić.

Milan kaže da komšijski razgovor dve decenije ne daje rezultate, ali i dalje bi do rešenja mirnim putem, bez suda. Danas u kadru samo tri praseta, a ima dana kada se stanovnici Konjarnika mimoilaze i sa kozama, kravama, konjima.

Kažu da životinje šetaju po kraju, kao i da se svuda širi nesnosan smrad, naročito kada se menja vreme.

Na desetine prijava građana i nadležnih inspekcija protiv stanja na imanju Kocića kao da nisu ni podnete. Posle sastanka nadležnih gradskih i državnih službi iz opštine Zvezdara poručuju da je odluka doneta - za nekoliko dana počinje akcija koja se, kažu, neće prekidati dok se problem ne reši.

"Da se u roku od 24 sata uklone životinje sa sporne površine, a u slučaju da toga ne bude, onda će se angažovati inspekcija veterine. I krivična prijava može da se uradi, ima utemeljenja jer su uslovi nehumani", kaže Vladan Jeremić iz opštine Zvezdara.

Činjenica je da je ovo privatan posed i da su životinje isključiva odgovornost vlasnika. Inače, prema gradskoj odluci, stoka može da se uzgaja samo u rubnim područjima prestonice, u slučaju Zvezdare u Malom i Velikom Mokrom Lugu i Mirijevu.

Konjarnik odoleva dve decenije. Možda je to najveća bizarnost ove priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: