Novine pred osnovcima, profesori fizičkog još "dižu glas"

Osnovce koji će u septembru sledeće godine krenuti u peti razred u školi će sačekati mnogobrojne novine.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2016.

21:15

Novine pred osnovcima, profesori fizičkog još

Informatika će biti obavezan predmet, a čas izbornog sporta održavaće se van redovnog rasporeda časova.

Istraživali smo šta o najavljenim reformama misle đaci, a šta profesori.

Dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog, biće ukinut. Umesto toga, uvodi se tri puta nedeljno po pola sata sportskih aktivnosti. S druge strane, informatika preuzima tron, pa će postati obavezan predmet.

"Ja bih pre izabrala fizičko nego informatiku, zato što volim sport i dugo se bavim time", kaže Lea Krstić, učenica OŠ "Vuk Karadzić".

"Ja volim fizičko, ali više bih volela da naučim iz predmeta informatike i računarstva, zato što smo do sad na informatici naučili samo neke osnovne stvari", navodi Katarina Vučković, učenica OŠ "Vuk Karadžić".

Ova najava ministra naišla je na oštre kritike nastavnika fizičkog vaspitanja, jer kako kažu, današnja deca već imaju dovoljno problema sa gojaznošću, krivom kičmom ili ravnim stopalima.

"Deca vape za sportskim sadržajima, za kretnjama, za časovima fizičkog, oni vole, znači to je nešto što nam je sigurno potrebno obzirom da su deca sve manje na sportskim terenima, a sve više su zatvorena u prostoru, okružena mobilnim telefonima i tehnologijom", kaže Mica Savković, profesorka fizičkog vaspitanja OŠ ''Vuk Karadžić'' u Čačku.

"Ne samo da bi trebalo da se zadrži taj treći čas kao redovan čas, nego bi trebalo čak povećati broj časova nedeljno. Na taj način bi sigurno dobili decu koja mogu biti na neki način izdržljivija, fizički sposobnija, za mnogo čega, a pogotovo što se oni svi ne samo obrazuju, vaspituju da bi bili radnici i da bi bili intelektualci", navodi Goran Maravić, direktor i profesor fizičkog OŠ "Sremski Karlovci."

Iz Ministarstva prosvete kažu da im je ideja da se raspored časova rastereti, a da se deo nastave organizuje međupredmetno. Na naše pitanje šta to tačno znači, tokom predstavljanja materijala za savremenu nastavu istorije, ostali smo bez odgovora.

"Ja mislim da ste na času istorije, da ste pomešali lekcije i raspored časova vam nije dobar. Nema komentara, zato što komentarišete kad napravimo 25 poglavlja o nauci, ništa ne objavite o nauci, nego sve drugo što vas manje interesuje. Znači biće prilike i za to", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prilike da vidimo šta će reforme u obrazovanju doneti svakako će biti. I dok su promene u našem obrazovnom sistemu u procesu prelaska sa papira u praksu, ostaju brojne nedoumice, ali i negodovanja, najpre među onima koji su srž obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: