Još se ne zna ko su "srpski Donald i Hilari"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ubeđen je da će, ako se bude kandidovao, sigurno pobediti na predsedničkim izborima.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

16:17

Još se ne zna ko su

Istovremeno, premijer i dalje ponavlja stav da će se naprednjaci tim izborima baviti tek za šest meseci. Zaštitnik građana demantovao je da će biti nezavisni kandidat.

Pošto još ne znamo ko su srpski Donald i Hilari, izgleda da predsednički izbori nisu tema broj jedan samo za buduće kandidate... ili ipak jesu. Samouverenost aktuelnog stanara na Andrićevom vencu danas je stala u pet sekundi.

“Ako se budem kandidovao, niko neće biti dovoljno moćan da ugrozi moj izbor”, rekao je Nikolić.

U kabinetu predsednika pojašnjavaju da se on nikome nije izjašnjavao o kandidaturi, a na naše pitanje kako da protumačimo Nikolićevu najnoviju poruku - dobili smo odgovor - kao realnost. A premijer broji kandidate i insistira na stavu o predsedničkim izborima za šest meseci.

“Tog trenutka kada budemo odlučili ko će da bude kandidat pokušaćemo da se u tih 25-30 dana suprotstavimo nekim drugim ljudima za koje vidim da su već pobedili. Pokušaćemo, ali pošto su oni apsolutni favoriti, onda su nam šanse male. Svejedno, mi ćemo za to vreme obavljati ustavom propisani posao, a Nikolić je dobro obavljao svoj posao u poslednje četiri godine”, naveo je Vučić.

Analitičari procenjuju da postoji mala mogućnost da Nikolić uđe u predsedničku trku, a da prethodno ne sačeka odluku naprednjaka. Takav potez aktuelnog šefa države bio bi iznenađenje.

“Ono što nam ova situacija govori je da postoje određeni animoziteti između predsednika države i predsednika vlade i da ne znači da će Nikolić po automatizmu biti kandidat sns nego da je to stvar koja nije rešena , može da bude, a li ne bi me iznenadilo da Nikolić ne budu kandidat SNS moramo da sačekamo”, naveo je analitičar Đorđe Vuković.

Nakon što je list "Danas" objavio da je Saša Janković odlučio da bude nezavisni kandidat, zaštitnik građana uputio je demanti objašnjavajući da je ta netačna tvrdnja nanela veliku štetu instituciji koju predstavlja, građanima koje ta institucija štiti i njemu lično.

“Izbori nisu raspisani, moju dužnost obavljam u punom kapacitetu, kao što to sa svojom čini i predsednik države Tomislav Nikolić. Zato je isticanje svake kandidature u ovom momentu neprimereno i štetno, a ako to čine ljudi na državnoj funkciji, smatram i neodgovorno”, naveo je Saša Janković.

Posle izgubljene trke u Ujedinjenim naijama, sve je više onih koji Vuka Jeremića prepoznaju kao ozbiljnog kandidata. Ministarka Mihajlović nije govorila o njemu, ali je prokomentarisala navode pojedinih medija da će i novi prvi čovek demokrata Dragan Šutanovac u predsedničku trku.

“Predsednički izbori su daleko, to je tek sledeće godine. Imajući u vidu situaciju u DS u prethodnom periodu, ko zna da li će DS tada izgledati ovako kako danas izgleda, ostavimo sledeću godinu za predsedničke izbore”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

I dok radikali traže od Nikolića da podnošenjem ostavke omogući što brže održavanje predsedničkih izbora, socijalisti poručuju da, ukoliko vlast ima ideju o zajedničkom kandidatu, tu su da u tome pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: