"Sad na scenu stupa ratnozločinačka Karadžićeva politika"

Politički analitičar Enver Kazaz kazao je da će se nakon referenduma o Danu Republike u RS dogoditi legitimizacija ratnozločinačke politike Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

18:33

Foto: Tanjug

Kako kaže, Karadžić će tako biti legitimisan kao nacionalni heroj.

"Novi nacionalni otac na horizontu RS biće Milorad Dodik. To su dve velike simboličke pobede Dodikove nacionalističke politike I to je jedinstven primer u svetu da se datum obeležen ratnozločinačkom ideologijom obeležava kao dan državnosti", rekao je Kazaz za Tanjug.

On kaže da na drugoj strani Dodika očekuje sprovođenje referendumske odluke pri čemu, kako je rekao, iznenađuje relativno slaba izlaznost građana i to će biti najteže za Dodikov režim.

"Dodik će pokušati da napravi kompromis usvajanjem zakona o praznicima u parlamentu pri čemu će udovoljiti Bošnjacima i Hrvatima da ih neće obavezivati da slave dan RS", kaže Kazaz.

Pritom, on ističe da je važno imati u vidu da je ovaj referendum pokazao da Dejtonska BiH nema mehanizam za zaštitu ustavno-pravnog poretka, odnosno da je Ustavni sud BiH ostavljen od političkih elita i međunarodne zajednice, što je razobiličilo kompletnu društvenu scenu i pokazalo da BiH mora imati zaštitne instrumente.

Kazaz procenjuje da će referendum doneti Dodiku veliki trijumf na opštinskim izborima 2. oktobra, a taj trijumf, kaže, zacementiraće RS kao društveni prostor jedne ideologije, i to one isključivo nacionalističke budući da opozicija, prema njegovim rečima, predsedniku RS nije suprotstavila dekaradžićizaciju tog društvenog prostora.

Kazaz predviđa otvaranje nove vrste krize, pre svega one ustavne, a referendum predstavlja, kaže, "duh pušten iz boce".

Siguran je, dodao je, da će ka referendumskoj logici, izvan legitimnih ustavnih sistema, uputiti se i HDZ iz BiH.

"Referendum u BiH vode samo ustavnoj krizi zemlje, pri čemu rat u zemlji nije moguće naprosto zbog toga što nema dovoljno novca i što su političke elite toliko bogate, a rat bi bio isključivo na štetu njihovog bogatstva", rekao je i dodao da nije samo RS prostor koji veliča ratne zločine.

To je, istakao je, i karakteristika Dodikovih kritičara iz bošnjačkih političkih elita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: