"Tramp primorao Obamu da objavi izvod iz knjige rođenih"

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp sada veruje da je američki predsednik Barak Obama rođen u SAD.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

08:24

Getty Images

Portparol njegovog izbornog štaba Džejson Miler je u saopštenju rekao da je Tramp "učinio veliku uslugu zemlji", time što je priveo kraju "ružan događaj".

"Tramp je 2011. konačno mogao da ovaj ružan događaj okonča primoravši predsednika Obamu da objavi svoj izvod iz knjige rođenih", naveo je Miler.

Republikanski kandidat je time, dodao je Miler, učinio veliku uslugu predsedniku i zemlji jer je zatvorio to pitanje koje je, kako je rekao, prvo pokrenula predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton 2008. godine, tadašnja Obamina protivkandidatkinja za nominaciju za predsednika.

"Time što je uspešno dobio Obamin izvod iz knjige rođenih kada drugi nisu mogli, Tramp veruje da je predsednik Obama rođen u SAD", saopštio je Miler.

Tramp je dugo bio najglasniji zagovornik tvrdnji da Obama nije rođen u SAD, zbog čega ne bi mogao da bude predsednik zemlje. Bela kuća je 2011. godine, da bi demantovala te tvrdnje, objavila Obamin izvod iz knjige rođenih koji pokazuje da je američki predsednik rođen na Havajima.

Tramp je, međutim, i posle toga izbegavao da kaže da je Obama rođen u SAD, a ni u najnovijem intervjuu za "Vašington post" nije želeo da odgovori na pitanje da li veruje da je Obama rođen na Havajima.

"Odgovoriću na to pitanje u pravo vreme. Ne želim još da odgovorim", rekao je Tramp.

Miler je u saopštenju naveo i da su Hilari Klinton i njen tim pokrenuli pitanje mesta rođenja Obame tokom njene kampanje za demokratskog kandidata za predsednika 2008.

To je bilo "zlobno i zavereničko ponašanje" čiji je cilj bio da se naruši Obamin ugled, rekao je Miler.

Nema dokaza da je Hilari Klinton povezana s tim tvrdnjama, a ona je uvek odbacivala te optužbe.

Klintonova: Tramp da se izvini Obami

Demokratska kandidatkinja u trci za Belu kuću Hilari Klinton izjavila je da njen protivnik Donald Tramp treba da se izvini predsedniku Baraku Obami zbog ranijeg dovođena u pitanje državljanstva predsednika.

Klintonova je na skupu sa Afroamerikankama rekla da je Trampova kampanja zasnovana na "gnusnim lažima".

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp sada veruje da je američki predsednik Barak Obama rođen u SAD, izjavio je portparol njegovog izbornog štaba.

Portparol Džejson Miler je rekao da Tramp "učinio veliku uslugu zemlji", time što je priveo kraju "ružan događaj".

Tramp je dugo bio najglasniji zagovornik tvrdnji da Obama nije rođen u SAD, zbog čega ne bi mogao da bude predsednik zemlje.

Bela kuća je 2011. godine, da bi demantovala te tvrdnje, objavila Obamin izvod iz knjige rođenih koji pokazuje da je američki predsednik rođen na Havajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: