Svedočenjem doktorke Ivanović nastavljeno suđenje Oriću

Svedočenjem doktorke Vesne Ivanović koja je u februaru 1993. godine prepoznala telo Mitra Savića, u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Naseru Oriću.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

13:05

Svedočenjem doktorke Ivanović nastavljeno suđenje Oriću
Foto: ICTY

Ratni komadant Armije RBiH i Sabahudin Muhić, pripadniku te vojske, optuženi su za ubistvo tri ratna zarobljenika 1992. godine u selima oko Srebrenice, među njima i Savića u selu Kunjerac.

"Ja sam 16. februara 1993. godine sišla pred Dom zdravlja u Bratuncu, gde sam bila direktor i videla uplakanu suprugu Mitra Savića. Rekla mi je da su dovezena četiri tela koja su pronađena i da joj je rečeno da je među njima njen suprug, ali da ne sme da ide da vidi. Pitala sam hoće li da ja odem jer sam ga poznavala. Rekla je da hoće“, ispričala je svedok Tužilaštva BiH Vesna Ivanović.

Dodala je da je sišla u mrtvačnicu i da je prepoznala Savića s obzirom da njegovo telo nije bilo u fazi raspada u kojoj se ne može prepoznati, preneli su mediji u BiH.

Napomenula je da ona nije gledala povrede nego je samo sišla radi prepoznavanja. Tokom svedočenja je kazala i da u zapisniku Doma zdravlja nema opisa povreda.

Navela je da su se četiri osobe, čija su tela dovezena, vodile kao nestale, da je 14. decembra 1992. godine bio napad na Bjelovac, a ove osobe su bile na lokalitetu Kunjerca.

Kazala je i da je znala da je Savić nestao na Kunjercu.

Istakla je i da je osim Savića prepoznala mladića Zorana Trižića, te da je tada dovezen još Sreten Đokanović i još jedna osoba.

„Ako se dobro sećam, Mitar i Zoran su sahranjeni na lokalnom groblju“, odgovorila je Ivanovićeva.

Lejla Čović, advokat Nasera Orića, predočila je svedoku protokol ranjenika Doma zdravlja Bratunac iz februara 1993. godine gde stoji da je Savić dovezen 16. februara 1993. godine i da je mesto ranjavanja bilo Kunjerac gde je poginuo.

Ivanovićeva je potvrdila tačnost tih podataka.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar kada bi trebalo da svoj nalaz predoče tri veštaka iz tima koji je po nalogu suda vršio neuropsihijatskijsko veštačenje Ibrana Mustafića, narednog svedoka Tužilaštva BiH.

Mustafić je ranije pozvan kao svedok, ali je udaljen iz sudnice i ročište je prekinuto zbog njegovog neprikladnog ponašanja.

Tužilac Miroslav Janjić je rekao da je timsko veštačenje utvrdilo da je sposoban za svedočenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: