"Oluja": U BG sirena i Dan sećanja, u Kninu svečanost

Obeležavanje 21 godine od “Oluje” danas će biti nastavljeno u Beogradu, dok će u Kninu, povodom iste akcije, biti organizovana hrvatska državna svečanost.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

00:07

Foto: Tanjug

U crkvi Svetog Marka u Beogradu biće služen parastos stradalim Srbima, a potom će na spomen obeležje poginulima u akciji "Oluja" u Tašmajdanskom parku biti položeni venci.

Oglasiće se i sirene povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba i biće organizovana mirna šetnja od crkve Svetog Marka do Centra "Sava", gde će biti održana memorijalna akademija "I Srbi su žrtve".

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba održana je sinoć u pretežno izbegličkom naselju Busije kraj Zemuna.

Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja" kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni najveći delovi teritorija koje su držali pripadnici snaga pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

Centralna svečanost povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja biće organizovana u Kninu.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima i na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiji.

Ta akcija najveće je i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ, a u njoj je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatskih snaga, kojima su se, po hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u "Oluji" je proterano 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.

U zemunskom naselju Busije održana je državna manifestacija u čast Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji hrvatske vojske “Oluja”.

Manifestaciji su prisustvovali patrijarh Irinej, premijer Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u srpskoj vladi.

Cilj "Oluje" je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba, rekao je tokom obraćanja okupljenima patrijarh Irinej.

Lider Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na državnom obeležavanju stradanja u "Oluji" da je srpski narod pobedio jer je preživeo.

"Pobedili smo zato što živimo, naša osveta je život. Naša želja je da živimo u miru i da svima damo mir“, rekao je Dodik.

Okupljenima se obratio i premijer Vučić koji je istakao da Srbija nikada više neće dozvoliti "Oluju", kao i da "Oluja" nikada neće biti zaboravljena.

Sa druge strane, hrvatski ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja istakli su da je operacija "Oluja" bila je čista i imala je za cilj odbranu hrvatske teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: