Ugljanin: SDA važan faktor regionalne stabilnosti

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da je ta partija važan i poželjan faktor regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

22:16

Ugljanin: SDA važan faktor regionalne stabilnosti
Foto: Tanjug

Na svečanoj skupštini povodom 26 godina od osnivanja i rada te bošnjačke stranke, Ugljanin je rekao da mu je to pre mesec i po dana rekao i tehnički premijer Aleksandar Vučić.

"Vučić mi je rekao da se bez SDA Sandžaka ništa ne može rešiti između Srbije i Bosne i Hercegovine, kao ni između Srba i Bošnjaka. Mi smo se aktivno legitimisali da predstavljamo interese Bošnjaka, da štiti njihova prava i rešava njihova značajna pitanja“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da je ovo partija Bošnjaka, ali i drugih građana koji prihvataju njen statut i program, a da se njena filozofija zasniva na opštoj deklaraciji Ujedinjenih nacija o pravim čoveka.

"Naši glavni prioriteti su zalaganje za evropske i evroatlantske integracije Srbije i susednih zemalja regiona, reforma političkog sistema Srbije, suštinska decentralizacija i regionalizacija zemlje. Zalagaćemo se i dalje za donošenje novog manjinskog ustavnog zakona, dopunu Akcionog plana za manjine za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije i rasvetljavanje svih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku od 1990. godine i njihovo kažnjavanje“, rekao je Ugljanin.

Skupštini stranke prisustvovali su brojni gosti među kojima i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider SDA BiH Bakir Izetbegović, ambasadori Turske i Libije u Beogradu Mehmet Bozaj i Šradi Tadžuri, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i mnogi drugi.

Izetbegović je rekao da je poslednji put u Novom Pazaru bio pre 26 godina, kada je kao vozač doveo oca, Aliju Izetbegovića, na osnivačku skupštinu SDA Sandžaka.

“Sećaću se dok sam živ te energije, posvećenosti i prisutne ogromne mase ljudi. Ovo je za mene dan sećanja i jakih emocija, mnogi koji su tada bili prisutni su i danas tu, a mnogih više i nema“, rekao je Izetbegović.

On je istakao da su Bošnjaci, a i sama SDA u svim zemljama u regionu za ovih 26 godina postali bitan i nezaobilazan politički faktor.

“Ništa se više na ovim prostorima ne može odlučivati bez nas, mi smo neizbežan politički faktor. SDA je najjača politička stranka i snaga u BiH, a trenutno imamo tri četvrtine načelnika Bošnjaka, svi kantonalni premijeri Bošnjaci su iz naše stranke“, rekao je Izetbegović.

SDA Sandžaka je, kao deo političke organizacije za bivšu SFRJ, sa centralom u Sarajevu, zvanično osnovana 29. jula 1990. na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, a na osnivačkoj skupštini tada je govorio osnivač SDA Alija Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: