"CIA plaćala Rumuniji milione za tajne zatvore"

Advokat Armit Sing je pred Evropskim sudom za ljudska prava izjavila da je američka CIA plaćala Rumuniji "milione dolara" za otvaranje tajnih zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

19:52

Foto: Gettyimages

Sing je u današnjem obraćanju pred sudom govorila u korist optužbe da je Rumunija dozvolila američkoj obaveštajnoj agenciji da muči osumnjičene za teroririzam u okviru programa tajnih izvršioca naloga administracije predsednika Džordža Buša.

Sing je pred sudom iznela tvrdnju da su u periodu od 2003. do 2005. godine, postojali zatvori CIA u Rumuniji uz "pristanak ili prećutno odobrenje zvanične Rumunije", prenosi AP.

Pravni zastupnik rumunske Vlade Kartinel Brumar osporava ove tvrdnje "nedostatkom dokaza za odgovornost Rumunije".

Sing je izjavila da je njen klijent, poreklom iz Saudijske Arabije, Abd al - Rahim al Nashiri, bio okovan, da je nad njim vršeno fizičko i seksualno nasilje u zatvoru CIA u rumunskoj prestonici 2004. godine.

Amnesti internešenel je današnje ročište nazvao "prekretnicom u odgovornosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: