EK predložila ukidanje viza za Kosovo i Tursku

Evropska komisija predložila je Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukinu vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama "šengenske zone", saopštila je EK.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

14:41

Default images

Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos saopštio je da "ova odluka je rezultat napornog rada i napora kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i važnih reformi na polju pravde i unutrašnjih poslova, što se pozitivno odrazilo i na područjima kao što su vladavina prava i reforma pravosuđa".

"Znam koliko je za građane Kosova važno putovanje bez viza i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski parlament i Savet Evrope veoma skoro usvojiti naš predlog", naveo je Avramopulos.

U danas objavljenom izveštaju o napretku, Komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve zahteve kad je reč o viznoj liberalizaciji, uz obećanje da će do dana usvajanja ovog predloga od EP i Saveta Evrope Kosovo ratifikovati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i pojačati napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jednom kad Evropski parlament i Savet Evrope usvoje predlog vizne liberalizacije za Kosovo, građanima Kosova s biometrijskim pasošima više neće biti potrebne vize za kraće boravke do 90 dana u svim članicama EU, osim u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a i dalje će im trebati vize za Island, Lihtenštajna, Norvešku i Švajcarsku.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da je predlog o ukidanju šengenskih viza "dobro zaslužena nagrada za građane Kosova".

"Reforme se isplate. Nastavite evropskim putem", napisao je Han na Tviteru.

Osim toga, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček kazala je da preporuka Evropske komisije za viznu liberalizaciju predstavlja "dan radosti“ za Kosovo.

"Uverena sam da se preporukom Evropske komisije konačno otvaraju vrata za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Oni mogu da računaju na podršku Evropskog parlamenta u poslednjoj etapi ukidanja", naglasila je potpredsednica Evropskog parlamenta.

Prema njenim rečima, današnja preporuka Evropske komisije je korak koji je trebalo odavno preduzeti u procesu približavanja Kosova EU.

Turskoj liberalizacija ako ispuni 72 kriterijuma

Evropska komisija predložila je danas vladama država članica EU da ukinu vize turskim državljanima do kraja juna pod uslovom da Ankara ispuni svih 72 kriterijuma za viznu liberalizaciju, prenose agencije.

Komesarka EU za konkurenciju Margaret Vestager objavila je na svom nalogu na Tviteru saopštenje EK u kojem se navodi da se predlaže liberalizacija viznog režima za građane Turske.

Komisija je, međutim, pronašla da Turska nije uspela da ispuni 72 standarda za viznu liberalizaciju, među kojima su pitanje biometrijskih pasoša i poštovanja ljudskih prava, navodi AFP.

Potpredsednik EK Frans Timermans precizirao je da Turska mora da ispuni još pet normi od 72 norme EU.

"Ovde nema slobodne vožnje", poručio je on novinarima i naglasio da će Ankara morati da ispuni standarde koje od nje zahtevaju druge zemlje za viznu liberalizaciju, prenosi Rojters.

Timermans je dodao da Komisija predlaže izmenu opšte regulative, koja se odnosi na viznu liberalizaciju, tako da se u nju uključi novi mehanizam, prema kojem bi vlade imale pravo da po kratkom postupku suspenduju to pravo ukoliko iskrsne neki problem.

On je istakao da će samo turski državljani s biometrijskim pasošima moći da uđu u šengensku zonu bez vize.

"Turska je napravila impresivni napredak, naročito poslednjih nedelja, u ispunjavanju standarda za program vizne liberalizacije", kazao je Timermans dodajući da je preostalo još posla da se završi, ali da ukoliko Turska nastavi tim putem, može da ispuni preostale norme.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je da "EU mora da se drži svojih obećanja", preneo je AFP.

"Naši građani zaslužuju da putuju bez viza. Mi ćemo ispuniti tehničke poslove, uključujući pitanja pasoša, i voleli bismo da vidimo to u izveštaju EK. Ako ima ikakvih nedostataka, mogu da budu prevaziđeni uz odlučnost Turske", poručio je on.

Rojters piše da je EK predložila ukidanje viza turskim državljanima u pokušaju da održi primenu sporazuma o migracijama s Turskom i podseća da taj potez zahteva odobrenje većine članica EU i Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: