Američki mediji o srpskoj crkvi: Razbuktali pakao

Američki mediji izveštavaju o velikom požaru u srpskoj crkvu na Menhetnu, a većina je ocenila da je izgorelo "istorijsko zdanje".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.05.2016.

15:20

Američki mediji o srpskoj crkvi: Razbuktali pakao
Foto: Twitter/Screenshot/FDNY

Skoro svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Većina ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

"Njujork tajms" piše da je plamen "progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu" na Menhetnu, koja igra važnu ulogu u srpskoj zajednici u Njujorku samo nekoliko sati nakon što su vernici ispunili klupe za uskršnju liturgiju. "Njujork post" navodi da su vernici užasnuto gledali kako gori "istorijska crkva" nakon proslave Uskrsa uz fotografiju naslovne strane štampanog izdanja na kojoj piše "Sveti pakao, 161. godinu stara crkva izgorela".

Taj medij navodi i da je jedna od prolaznica, koja se zatekla na mestu požara na putu do posla, opisala da je požar bio toliko snažan da je počela da se znoji dok su ljudi ispred crkve vrištali "na raznim jezicima".

"Njujork post" prenosi izjavu Alekse Velića (31), čiji je očuh Ljubenko, čuvar crkve, da je moguće da su požar izazvale sveće i istakao da je njegov očuh dobro.

Na svom sajtu "Dejli njuz" navodi da je "razbuktali pakao prošao kroz crkvu", a da je plamen zahvatio krov pre nego što su stigli vatrogasci.

"Vol strit džornal" je, takođe, izvestio o "razbuktalom požaru" koji je unuštio srpsku crkvu u Njujorku, dok je TV ABC njuz objavio brojne fotografije i snimke okačene na društvenim mrežama uz naglasak da nema povređenih u požaru.

AMC njuz ističe da su vernici i drugi posmatrači bili u šoku dok su svedočili kako plamen potpuno guta istorijsku građevinu.

Skoro svi mediji podsetili su da crkva potiče iz 19. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: