Bramerc: Pravda je zadovoljena

Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je presudu donetu protiv Radovana Karadžića, dok je glavni tužilac Serž Bramerc rekao da je pravda zadovoljena.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

17:30

Bramerc: Pravda je zadovoljena
Foto: Tanjug

"Mi smo zadovoljni da je Pretresno veće prihvatilo veliki broj dokaza koji su nam bez sumnje ukazali na ličnu odgovornost Karadžića za širok spektar zločina. Ovo uključuje zločine počinjene u svim opštinama u Bosni i Hercegovini, kao i tokom opsade Sarajeva i genocid u Srebrenici", navodi se u saopštenju tužilaštva posle izricanja presude.

Tužilaštvo smatra i da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen, navodi se u saopštenju.

Bramerc je ocenio da je presudom pravda zadovoljena, ali smatra da veliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu.

"Prevelik broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu. Prevelik je broj porodica koje još uvek ne znaju za sudbinu svojih najdražih", rekao je Bramerc.

Osim toga, on je pozvao nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima, navodi se u saopštenju.

Bramerc je rekao i da je 1993. godine, svet odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu.

"Za dve decenije, te žrtve su imale poverenje da ćemo tu pravdu dostići. Hiljade ljudi je došlo ovde da ispričaju svoje priče i hrabro se suoče sa svojim mučiteljem. Danas, sa ovom presudom, to poverenje je opravdano. Pravda je zadovoljena", zaključio je Bramerc.

U saopštenju tužilaštva se navodi i da će istina ustanovljena ovom presudom "zauvek stajati nasuprot brojnim pokušajima negiranja patnje hiljada žrtava u zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji".

Kancelarija tužioca iskazala je zahvalnost i prema međunarodnoj zajednici, posebno Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, sekretaru Ujedinjenih Nacija i Evropskoj Uniji.

"Njihova kontinuirana posvećenost nam je omogućila da se obezbedi hapšenje svih Haških begunaca i završi naš posao", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Haški tribunal osudio je ranije tokom dana Radovana Karadžića na 40 godina zatvora i proglasio ga krivim za genocid u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: