Kako su braća bombaši "prošli kroz noge" policiji?

Uloga braće Ibrahima i Kalida el Bakravija u terorističkim napadima u Parizu daleko je ozbiljnija nego što se u prvi mah mislilo.

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2016.

13:42

Kako su braća bombaši

Belgijski mediji su 18. marta, četiri dana pre samoubilačkog bombaškog napada koji su braća izvršila u Briselu, otkrili da su belgijski državljani bili uključeni u organizaciju i izvršenje terorističkih aktivnosti 13. novembra prošle godine u Parizu.

Porodica El Bakravi nije bila u centru pažnje istrage o događajima iz Pariza, sve oči javnosti su bile uprte na pronalaženje Abdelhamida Abauda i Saleha Abdeslama, organizatora i jednog od izvršilaca napada u Parizu.

Na dan kada je Abdeslam uhapšen, Kalid i Ibrahim su stavljeni pod lupu policije, s obzirom na to da su učestvovali u pucnjavi koja se dan ranije dogodila tokom racije u Belgiji. Tom prilikom je jedna osoba upucana, a dvojica su uspela da pobegnu.

U satima koji su usledili, nekoliko lokalnih policijskih stanica je dobilo izveštaje o braći El Bakravi, na koje treba obratiti posebnu pažnju, a veza između njih i terorista iz Pariza je veoma brzo uspostavljena.

Naime, Kalid je pod lažnim imenom iznajmio stan u kom se dogodila pucnjava, a ispostavilo se kasnije da je imao ulogu najamnika i za teroriste iz Pariza, pošto je u njihovo ime pronašao smeštaj u mestu Šarloa, kroz koji su navodno prošli Abaud i bombaš samoubica Bilal Hadfi.

Racija koja je obavljena u Belgiji dan pre hapšenja Abdeslama je otkrila tragove džihadista povezanih sa napadima u Parizu, kao i to da imaju široku mrežu jataka koji im obezbeđuju sigurno skrovište.

Uprkos svemu tome, belgijska policija nije imala dovoljno elemenata da ih na vreme uhapsi i spreči terorističke napade u Briselu. Do njih ne bi došlo da su uhapšeni u raciji.

Kompletna priča dobija novi zaplet ukoliko se u obzir uzme da se izveštaj o “dvojici muškaraca koji su pobegli iz stana“ ne odnosi na braću El Bakravi, već da postoje i drugi članovi džihadističke ćelije koji su i dalje na slobodi.

Ipak, ostaje pitanje kako belgijska policija nije posvetila posebnu pažnju ljudima koji su iznajmljivali skrovišta za teroriste iz Pariza, s obzirom na to da su svi osumnjičeni za učešće u tim tragedijama ili ubijeni ili uhapšeni. Osim jataka, koji su, kako se kasnije ispostavilo, i sami postali “kamikaze“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: