Somalija: Bombaš Al Šababa aktivirao bombu

Somalski zvaničnici sumnjaju da je bombaš samoubica iz Al Šababa odgovoran za oštećenje na putničkom avionu koji je prinudno sleteo u Mogadiš.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

22:39

Somalija: Bombaš Al Šababa aktivirao bombu
Foto: Youtube screenshot

Pretpostavlja se da je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu koja je napravila rupu u trupu aviona, a da je pritisak vazduha izbacio čoveka iz letelice, nakon čega se avion u utorak bezbedno spustio na aerodrom u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

"Stručnjaci koji su istraživali slučaj zaključili su da je bomba uzrok. Bomba kojom su želeli da pobiju sve putnike u avionu. Iza toga stoji Al Šabab", rekao je ministar saobraćaja Somalije Ali Džama Džangali.

Prema istom izvoru, u incidentu je poginuo putnik Abdulahi Adbisalam Borle. Njegovo telo nađeno je u gradu Baladu, 30 kilometra severno od Mogadiša, a policija veruje da je on ispao iz aviona.

Neimenovani visoki bezbednosni zvaničnik izjavio je ranije agenciji AP da je šest osoba uhapšeno u vezi s eksplozijom koja se desila u utorak.

Avion je bio u uzletu kada je eksplozija potresla letelicu i napravila otvor, a jedan putnik je ispao i poginuo.

Kapetan aviona, Beograđanin Vladimir Vodopivec, nekadašnji pilot u JAT-u i Montenegroerlajnzu, uspeo je da okrene avion i bezbedno se vrati na aerodrom.

"To mi je prva, a nadam se i poslednja bomba", rekao je Vodopivec u izjavi AP-u i dodao da mu je rečeno da je eksplozija izazvana bombom.

Prema njegovim rečima, eksplozija se dogodila dok je avion u uzletu bio na visini od 3.500 metara.

"Bilo bi mnogo gore da se eksplozija dogodila na većoj visini", dodao je pilot navodeći da bi tada došlo do dekompresije i brzo spuštanje letelice bi bilo teže zbog ograničenih zaliha kiseonika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: