HR: Istraga zbog moguće kupovine mandata

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u Hrvatskoj naložila je policiji sprovođenje istrage zbog moguće kupovine mandata.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

22:27

Default images

Istraga će se voditi zbog potencijalnih koruptivnih aktivnosti prema osobama koje su na osnovu službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora, objavljeno je na sajtu hrvatskog državnog tužilaštva.

USKOK je naložio policiji sprovođenje istrage na osnovu saznanja iz medija u kojima su se iznosili podaci o pretnjama i navodnom kupovanju-trgovini mandatima, tj. mogućim koruptivnim aktivnostima prema osobama koje su na osnovu službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora, preneo je portal Index.hr.

S obzirom da istupi pojedinih novoizabranih saborskih zastupnika u medijima upućuju na zaključak o postojanju osnova sumnje u počinjenje kaznenih dela Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) je dužno da proveri izrečene navode. Ovo postupanje ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost ni jedne osobe, navodi Index.hr.

O rezultatima istrage i eventualnim naknadnim aktivnostima javnost će biti pravovremeno obaveštena, navodi tužilaštvo.

Odluku kojom je od policije zatražio istragu zbog navodne trgovine saborskim mandatima i pretnje izabranim zastupnicima Uskok je obrazložio "saznanjima iz medija", ne navodeći o čemu se tačno radi, ali je za očekivati da će istražiti navode "odmetnutog" Mirka Raškovića iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koji se hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović požalio na pritiske i pretnje iz vlastite stranke, navodi Index.hr.

Na konsultacije s predsednicom je u ime te stranke otišao potpredsednik Milorad Pupovac, koji je izvestio kako stranka, odnosno njena tri zastupnika, u pokušaju sastavljanja vlade podržavaju koaliciju Hrvatska raste, odnosno Zorana Milanovića.

Rašković je, međutim, od predsednice zatražio da ga primi nasamo, a nakon sastanka novinarima je rekao kako je na Pantovčaku zatražio zaštitu jer je izložen pritiscima, podseća Index. Sledećih dana Rašković je dodao kako su mu upravo iz SDSS-a poručili da će mu "skinuti glavu", tražeći da podrži levu koaliciju.

Na Raškovićeve tvrdnje Pupovac je uzvratio optužbama na račun HDZ-a da je pritiskom na Raškovića osigurao da taj zastupnik povuče potpis za Milanovića kao mandatara. Pupovac je u ponedeljak izjavio kako "postoje ozbiljne indicije da je reč o organizovanoj pljački SDSS-ovog mandata i da bi to institucije trebalo da istraže".

On je agenciji Hina kazao kako ne zna na temelju čega je Uskok odlučio da zatraži istragu. "Ne mogu reći ništa drugo osim onoga što sam govorio ovih dana", kazao je Pupovac.

Uz SDSS, međusobne su optužbe proteklih dana razmenjivali i izabrani zastupnici Mosta, međusobno se optužujući da su se "prodali" HDZ-u ili SDP-u, podseća Index.

Iz te stranke žale se na prevelik pritisak na njihove zastupnike, bez čije se podrške ne može sastaviti nova vlada.

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić javno je prozvala SDP da joj je preko posrednika nudio funkcije u izvršnoj vlasti ako ih podrži u Saboru, na šta su iz SDP-a uzvratili tvrdnjama da nikom nisu ništa nudili, a Mostovu zastupnicu pozvao da javno kaže ko ju je zvao i šta joj je nudio.

Na pritiske prema Mostovim zastupnicima požalio se i sam predsednik stranke Božo Petrov, u danas objavljenom internom pismu u kojem tvrdi kako u pritiscima prednjači SDP, ali kako "ni HDZ ne zaostaje".

Šta će od svega toga istraživati Uskok i policija, zasad nije poznato, izvestio je Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: