Hiljade izbeglica stiže u Preševo

Novi talas izbeglica je nastavio da dolazi u Preševo gde je u poslednjih 24 sata obezbeđena pomoć za nekoliko hiljada muškaraca, žena i dece.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

14:18

Default images
foto: Tanjug

Kolona izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka... Preko miratovačkog polja se tokom prepodneva sliva u Preševo, a aktivsti Crvenog krsta, uz pomoć volontera i predstavnika međunarodnih organizacija uspevaju da podele svima pomoć.

"Mnogo njih i dalje dolazi, a kolona se kreće preko Miratovca tako da je u poslednjih 24 sata stiglo šest do sedam hiljada ljudi, a možda i više", rekao je Tanjugu sekretar lokalnog Crvenog krsta Ahmet Haljimi.

On je istakao i da aktivisti Crvenog krsta uspevaju svima da izađu u suret i pomognu i da je kompletna situacija pod kontrolom.

"Crveni krst je spreman i za zimu i svima ćemo pružziti pomoć kao i do sada, a ušli smo i u program obezbeđivanja kontejnera za smeštaj", rekao je Haljimi.

Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stizu preko miratovačkog polja gde je formiran privremeni kamp sa šatorima za smeštaj i pružanje prve pomoći izbeglicama.

Stižu svakodnevno u grupama - od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji kao i pripadnici policije obavljaju veliki posao oko registracije.

Taj Centar je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mestu uz makedonsku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Po ranije saopštenim podacima, kroz Privremeni centar u Preševu dnevno prođe više od 1200 osoba iz Sirije, Iraka, Avganistana, ali je dosta njih koji tu uopšte i ne svraćaju već nastavljaju put ka Beogradu.

Izbeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.

Na putu do severnih granica Srbije, sa Hrvatskom i Mađarskom za izbeglice su otvoreni i privremeni centri u Šidu i Somboru gde dolazi mnogo manje ljudi nego u Prešavo kao i privremeni kamp u Kanjiži.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: