Šta to čeka Ciprasa?

Premijer Grčke Aleksis Cipras nada se da će na mesto ministra finansija ponovo postaviti Euklida Cakalotosa.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2015.

20:46

Default images

Međutim, ima poteškoće da ga privoli da ostane na toj poziciji, preneo je grčki radio.

Koji su glavni izazovi pred Ciprasom za B92 govorio je uredniku dnevnog lista "Katimerini" Džordž Georgakopulos.

On navodi da pobeda Ciprasa nije iznenađenje.

"Pobeda Sirize i Ciprasa teško da je iznenađenje, ali je iznenađenje razlika od 7,4 odsto. Posle osam meseci borbe, Grci su odlučili da Ciprasu treba dati drugu šansu. Sada kada se oslobodio levih ekstremista u svojoj stranci i u vladi, nadajući se da će moći da napravi umereniju vladu koja će, ako ništa drugo, biti u stanju da se ne sukobljava sa međunarodnim kreditorima. U svakom slucaju, novoj vladi ni na koji način neće biti lako", kaže Georgakopulos.

On dodaje da će Cipras morati da pronađe balansirajuću politiku koja će biti nešto između spovođenja dogovora sa kreditorima i Evropskom unijom koji omogućava državi da preživi u naredne tri godine i levičarske politike na kojoj je suštinski Siriza i formirana.

"Biće teško i nova vlada će praktično morati da nađe balans između svojih koalicionih partnera, desne stranke Nezavisni Grci i 53 svojih levih poslanika koji su već potpisali tekst u kome navode da ne prihvataju nove mere štednje za Grčku", ističe on.

Kada je reč o problemu s migrantima, Georgakopulos ocenjuje da Ciprasova vlada ni na koji način nije bila spremna za tako nesto.

"Prelazna vlada u poslednjih mesec dana se bolje postavila po tom pitanju i uspela je da usmeri izbeglice dalje u Evropu, preko Srbije, Hrvatske i Mađarske. Za Sirizu postoji ideološki problem u svemu ovome jer ne žele da budu viđeni kao neprijateljska strana prema izbeglicama, ali je teško predvideti šta će se dalje dešavati. Mislim da će se priliv migranata nastaviti sve dok ne stane rat u Siriji. Evropska unija neće moći sve da ih primi, pa će ih sve više ostajati ovde u Grckoj", ocenjuje Georgakopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: