Četvrtak, 03.09.2015.

21:21

"Za Skoplje malo novca, a mnogo lošeg publiciteta"

Makedonija nije dobila mnogo pomoći, ali je neopravdano stekla mnogo negativnog publiciteta, ističe ministar inostranih poslova Nikola Poposki.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Poposki je naglasio da se Makedonija već neko vreme suočava sa problemom izbeglica i migranta.

Kako kaže, osim verbalnih izraza solidarnosti Makedonija od EU do sada nije mnogo dobila, iako je od početka ove godine registrovala više od 130.000 izbeglica, od čega 45.000 samo u poslednjih mesec i po dana, prenosi hrvatska agencija Hina.

“Jedina konkretna pomoć je bilo 18.000 evra makedonskom Crvenom krstu", rekao je Poposki u razgovoru za Slovenačku televiziju, dodajući da se troškovi koje Makedonija ima sa migrantima penju na milione evra.

On je dodao da, ako se sadašnji trend dolaska izbeglica i migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike u Makedoniju nastavi, njih bi do početka zime moglo da bude registrovano 200.000.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je paradoksalna jer u Makedoniju dolaze iz Evropske unije.

"Lako je Makedoniju osuđivati iz daljine, a ne pomagati da se problem reši. Mogli bismo da se ponašamo neodgovorno i kažemo da to nije naša briga, i otvoriti granice za sve, ali to bi bilo neodgovorno i povećalo bi krizu u Europskoj uniji", upozorio je Poposki.

On smatra da migrantska kriza treba da se rešava tamo gde se pojavila, ili u državama u koje su prvo izbegli, a teret pravednije podeliti.

"Da se u prvoj fazi pomoglo Turskoj, gde je izbeglica najviše, danas bi Evropa imala manje problema. Trajno rešenje bilo bi sigurno stabilizacija država izvora migranata, kao što su Sirija i Irak, ali to je godinama daleko. Do tada moramo da obezbedimo izbeglicama koji su kod nas sigurnost i uslove za život", rekao je makedonski ministar.

"Dugoročno, izbeglice bi morale da dobiju pomoć bliže svojim domovima, a to znači da bi u to trebala da bude uključena Turska. Ali, njen je argument da na svojoj teritoriji imaju već dva miliona izbeglica i da ih niko nije slušao kad su upozoravali na problem", istakao je makeonski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: