"Evropa pred rizikom da izgubi dostojanstvo"

EU predstavlja sebe u "super nespretnom i sramnom" svetlu načinom na koji rešava krizu s izbeglicama s kojom je suocena, kaže Zigmar Gabrijel.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

23:49

Default images

Ova kriza je polarizovala 28 članica EU, koja nema efikasan sistem da se suoči sa stotinama hiljada siromašnih i očajnih ljudi, prenosi Rojters.

Zamenik nemačke kancelarke je, govoreći za novinare u Kelnu, istakao kako neke članice EU aktivno učestvuju u projektima kada iz toga mogu da izvuku novac, ali ne uzimaju aktivno učešće u zajednici i u teškim vremenima.

Vlade nekih članica EU odbijaju da prihvate izbeglice i odupiru se planu EU o dogovoru zajedničkog plana za rešenje krize.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedeljak rekla da će, ukoliko članice EU ne budu u stanju da se dogovore o pravičnoj raspodeli izbeglica, biti doveden u pitanje Šengen.

Gabrijel, koji predvodi nemačke socijal demokrate, partnersku stranku u Merkelkinoj vladajućoj koaliciji, ističe da bi takva posledica krize bila užasan udarac za EU.

"Odreći se otvorenih granica bio bi ogroman korak nazad u evropskoj istoriji", izjavio je Gabrijel za list "Vestodojče algemajne cajtung".

"Sa Grčkom postoji rizik od gubitka novca. Ali je sada Evropa pod rizikom da izgubi dostojanstvo", ističe Gabrijel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: