Brod sa mirantima umesto u Solun ide za Pirej

Putnički brod sa oko 2.600 sirijskih izbeglica prikupljenih na nekoliko grčkih ostrva, krenuo je za Solun ali je preusmeren ka Pirejskoj luci kod Atine.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2015.

22:25

Default images
Foto: Tanjug, AP

Kako javlja grčka agencija ANA, vlasti Soluna su ukazale da ne mogu odjednom primiti toliki broj izbeglica.

Brod "Elefterios Venizelos" sa izbeglicama bi trebalo da u Pirej stigne sutra rano ujutro, posle skoro 24-časovne plovidbe od ostrva Kos.

Brod je krenuo s Kosa sa 1.700 sirijskih migranata, a potom je na ostrvima Kalimnos, Leros i Lezbos ukrcano još 900 izbeglica.

Sirijci u Grčkoj imaju povoljniji tretman nego migranti iz Avganistana i Pakistana.

U Grčku je ove godine morem iz Turske stiglo oko 160.000 migranata, od kojih je većina iz Sirije, saopštio je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

Samo jula je u EU došlo 107.500 migranata, saopštila je evropska agencija Frontex, zadužena za spoljne granice evropske Zone Šengena, dodavši da je taj broj drastično veći nego prethodnih meseci.

Vlada Grčke namerava da angažuje još jedan putnički brod za prevoz Sirijaca do kopnenog dela Grčke, ali je Udruženje brodskih prevoznika upozorilo da nema slobodnih brodova jer je turistička sezona na vrhuncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: