Đevđelija: Angažovani timovi za sprečavanje gužvi

Nakon snimaka koji su obišli planetu o tuči izbeglica za mesto u vozu od Đevđelije do Beograda, problemi u Makedoniji ne jenjavaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2015.

15:25

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Svakoga dana pristiže sve više izbeglica, te je juče na železničkoj stanici u Đevđeliji je prvi put delovao tim za sprečavanje gužvi, pa se prednost pri ukrcavanju u voz sada daje ženama, deci i porodicama.

"Nisu dozvolili da voz bude prenatrpan", izjavila je za radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku Mersiha Smailović iz nevladine organizacije Legis i dodala da je dolazak izbeglica u Đevđeliju povećan i iznosi između 1.500 do 2.000 dnevno.

Svetski problem migranata podigao je na noge i Makedoniju koja treba što skorije da se konsoliduje sa ostalim evropskim zemljama i da iznađe odgovarajući model za izlaženje na kraj sa krizom koja je uzdrmala region.

Ovo pitanje je postalo tema diskusije posebno posle izjave ministra za spoljne poslove Luksemburga Žan Aselborna koji je u intervjuu za radio Slobodna Evropa kategorično rekao da će zemlje čanice EU do kraja decembra, kada ističe predsedavanje Luksemburga, primiti 60 hiljada migranata.

Što se tiče hitnih mera, luksemburško predsedništvo je 20. jula postiglo dogovor na vanrednom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova zemalja članica EU koji predviđa da će 52 hiljade migranata iti preseljeno ili premešteno u zemlje članice EU.

"Ove diskusije ćemo nastaviti do kraja našeg predsedavanja kako bi se postigao cilj od 60 hiljada migranata. Sva zajednička sredstva za akcije treba da se stave u funkciju borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja", naglasio je Aselborn.

Za razliku od zemalaj čalnica EU Makedonija izgleda da još uvek nema konačno rešenje sa koji će istupiti pred nove talase migranata u narednom periodu za koje se očekuje da će biti još brojniji.

Sa novom strategijom evropskih zemalja se otvara veliki problem za region što nameće potrebu za brzo iznalaženje rešenja umsto odlaganja.

Portparol MUP-a Ivo Koteski je izjavio da Makedonija ne bi trebalo da rešava problem izolovano i dodaje da on podrazumeva ne samo humanitarno pitanje već i bezbednosne rizike za zemlju.

"Republika Makedonija će nastaviti da prati situaciju, da pravi odgovarajuće analize i da se preventivno priprema za sva moguća scenarija ali verujemo i očekujemo da će se međunarodna zajednica založiti za globalno rešavanje problema", kaže Koteski.

I deo eksperata smatra da istinski odgovor treba da daju veće zemlje.

Po rečima Bojana Maričića, Makedonija treba da izgradi kamp ali glavna baza treba da bude u zemljama oko SIrije koje nisu zahvaćene ratom prema primeru kosovske krize.

"Ovako kako je sada, nismo spremni. Ovde treba da bude izgrađen kamp, i u Srbiji i u svim onim zemljama koje su tranzitne treba da postoje nekakvi kampovi, a svakako treba da postoji plan EU za dugoročnije rešavanje problema izbeglica", kaže Maričić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: