Mediji: Kapetan Dragan u Hrvatskoj u četvrtak

Dragan Vasiljković, će ove nedelje biti će izručen Hrvatskoj i njegovo pojavljivanje u Splitu očekuje se u 9. jula u jutarnjim satima, objavio je tportal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

11:30

Default images
Foto: Tanjug

Na splitskom Županijskom sudu obavljaju se pripreme za prihvat Kapetana Dragana, optuženog za ratne zločine koji je u australijskom pritvoru proveo gotovo devet godina pokušavajući da izbegne izručenje i suočavanje s istragom oko ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u razdoblju od 1991. do 1993. godine, piše hrvatski tportal.

Vasiljkoviću je prošlog meseca dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić, inače partner iz nekadašnjeg zajedničke advokatske kancelarije s Evelinom Tonkovićem, današnjim zamenikom ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

Stanić je vrlo iskusan upravo na području ratnih zločina jer je branio jednog od optuženih u 'slučaju Lora', ali i pripadnike JNA optužene za zločine nad civilima.

Ima i podužu listu referenci u najtežim kaznenim predmetima.

Upravo izbor Vasiljkovićevog branioca izazvao je probleme na Županijskom sudu u Splitu jer je više splitskih adsvokata odbilo da ga zastupa, dok se Borivoj Milošević - koji je nakratko bio imenovan - vrlo brzo izvinio zbog planiranog godišnjeg odmora.

Sam Vasiljković je u razgovoru za srpske medije izjavio da su mu čak dva hrvatska advokata otkazala punomoć, te da je jedan od njih primio ozbiljne pretnje njegovoj porodici.

Kako saznaje tportal, još uvek je otvorena mogućnost da ga umesto Stanića zastupa neki drugi advokat jer kao australijski državljanin on ima pravo na plaćenu odbranu pred hrvatskim sudom.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima u četvrtak ujutro Vasiljković bi trebao biti predan splitskom županijskom državnom tižilaštvu koje protiv njega vodi istragu.

Tamo će ga ispitati istražitelji koji bi potom trebalo da zatraže da mu se odredi istražni zatvor, u kojemu bi čekao suđenje.

Po ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi ga u Hrvatsku trebali dovesti naoružani hrvatski policajci koji bi trebali biti s njim tokom leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: