Ivanić: SB da ne usvoji rezoluciju o Srebrenici

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zatražio je od članica Saveta bezbednosti UN da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici, koju predlaže Britanija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

14:30

Default images

On je rekao da je pismo uputio kao srpski član Predsedništva i u svoje lično ime, s obzirom da u Predsedništvu BiH ne postoji kosenzus o pitanju rezolucije o Srebrenici.

"Rezolucija je, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promene i zemlju vrate unazad. Danas niko više ne govori o budućnosti, svi govore o prošlosti", ocenio je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, pitanje rezolucije o Srebrenici, koje se pojavilo pred obeležavanje 20 godina od srebreničke tragedije, kao i hapšenje Nasera Orića, potpuno su podelili društvo u BiH.

"Jedni su snažno protiv rezolucije, drugi je snažno podržavaju, treći su indiferentni i evidentno je da postoje negativne posledice cele ove priče", istakao je Ivanić.

Srpski član Predsedništva oštro je kritikovao stavove predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je pre tri dana pozvao Ivanića da sazove sednicu Predsedništva BiH i izjasni se o rezoluciji o Srebrenici, dodavši da ne zna šta su Nikolić i predsednik RS Milorad Dodik želeli reći na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u Beogradu.

"Da je (Nikolić) čitao diplomatsku poštu i medije, video bi da sam se ja o rezoluciji o Srebrenici odredio puno pre njega i da sam to rekao javno u intervjuu Politici pre mesec dana, ali i na ozbiljnim mestima, kao što je Savet Evrope, i da nisam ćutao i da nisam ikome držao pridiku", naglasio je Ivanić.

On je dodao da je očekivao da Nikolića "savetnici bolje savetuju", jer bi trebalo da zna da se odluke u Predsedništvu BiH donose konsenzusom, kada je reč o međunarodnoj politici, i da tu nema preglasavanja.

"Koji je smisao držanja lekcija, ja ne razumem i pozivam predsednika Nikolića da svoju političku strogoću trenira malo više u Srbiji, da se bolje priprema i ne deli srpski narod zapadno od Drine, jer se bojim da je nastupom koji je imao sa Dodikom, ušao u tu priču. Nadam se da će u svemu tome stati na vreme", naveo je Ivanić.

Navodeći da ne razume ni Dodika, jer je postojao dogovor da zajedno, kao srpski član Predsedništva BiH i predsednik RS, potpišu pismo zemljama članicama Saveta bezbednosti, zašta su, kako je naveo, imali podršku jednog broja ambasadora "ozbiljnih zemalja".

"Šta mu je beogradski događaj te vrste trebao, zaista ne razumem i evidentno je da će on nastaviti da vodi politiku kako on misli, a da ću ja raditi svoj posao i čuvati interese srpskog naroda kako mislim da ih treba čuvati, a smatram da ih čuvam vrlo dostojanstveno ne svađajući nikoga", naveo je Ivanić.

On je rekao da neće ići na današnji sastanak koji je povodom rezolucije u Srebrenici sazvao predsednik RS MIlorad Dodik.

"Nemam nameru da idem na sastanak sa osobom koja jedno dogovori ujutro, a da drugo uradi popodne", rekao je Ivanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: