Zašto je Palmira tako važna?

Snage Islamske države preuzele su jutros potpunu kontrolu nad sirijskim gradom Palmira ugrozivši tako artefakte od neprocenjive vrednosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

16:50

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ozloglašeni džihadisti koji su osnivali kalifat prošle godine na teritoriji Iraka i Sirije, prokrčili su put u Palmiru pešice, posle prodora na severu grada, ali postavlja se pitanje zašto je taj grad važan i šta on znači za čovečanstvo i svetsku kulturnu baštinu.

Palmira se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine i predstavlja pravu oazu sa ruševinama iz antičkog doba.

Tamo se nalaze ruševine nekad raskošnih građevinskih zdanja kao što su: Baalovo svetište, trg, ulice, palate, pozorišta, hrišćanske bazilike i drugo. Skulpture koje se tamo nalaze su spoj graditeljskog nasleđa Bliskog istoka i klasične rimske umetnosti.

Najveličanstveniji spomenik u Palmiri je Baalov hram iz 1. veka koji se smatra najznačajnijom verskom građevinom na celom Bliskom istoku. Nastao je kao helenistički grčki hram, od čega su ostali samo kameni fragmenti.

Drugi najbitniji spomenik u Palmiri je pozorište koje, takođe, datira iz 1. veka i od kojeg je sačuvano devet redova stolica. Iza njega se nalazio mali Senat gde je lokalno plemstvo raspravljalo o pravnim i političkim odlukama, kao i takozvani "Tarifni sud" gde je, prema jednom natpisu, bila carinarnica za karavane.

Jedna od ulica vodi do Dioklecijanovog kampa koji je izgradio Sirije Sosianus Hierokles, s ostacima velike dvorane u kojoj su se držali zastave legija.

Tamo se nalazi i hram sirijske boginje Alat iz 2. veka, zatim Vrata Damaska i Hram Ba'al-Šamina iz 17. godine.

Poljski tim arheologa, koji radi u Palmiri od 1958. godine je 2005. u ruševinama hrama Lata pronašao kamenu skulpturu krilate boginje pobede - Nike.

Isti tim je u saradnji sa sirijskim arheolozima 2008. godina otkopao crkvu za koju se veruje da je najveća ikad otkrivena u Siriji. Oni navode da crkva datira iz 8. veka i da je do sada najveća pronađena te vrste, dimenzija 47 sa 27 metara. U crkvenom dvorištu pronađen je i mali amfiteatar gde su, kako veruju stručnjaci, obavljani hrišćanski rituali.

Generalni direktor UNESK-a Irina Bokova osudila je danas napad na Palmiru i upozorila da bi to predstavljalo ogroman gubitak za čovečanstvo. "Palmira je izuzetno mesto svetske baštine u pustinji i njeno uništenje bi bilo ne samo ratni zločin, već ogroman gubitak za čovečanstvo", kazala je Bokova.

Borci Islamske države do sada su uništili i drevne gradove Nimrod i Hatru u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: